Isten gyermeke vagy! – Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön járt Nick Vujicic

Teltházas, közel tízezer embert befogadó előadást tartott a végtagok nélkül született Nick Vujicic nemzetközi hírű prédikátor, szónok a kolozsvári BT Arénában szerdán, október 23-án. Az előadó 72 ország 3500 színpadán megfordult már, mostani erdélyi és budapesti fellépései pedig a romániai és magyarországi egyházak és társadalmi szervezetek közötti példás együttműködésnek köszönhetően jöttek létre.

Isten gyermeke vagy! – Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön járt Nick Vujicic

A három nyelven zajló esemény a Miatyánk közös, románul és magyarul való elmondásával indult, majd Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes annak a szépségét hangsúlyozta, hogy ennyi különböző hátterű ember együtt szeretheti Istent. László Viktor az Ez az a nap! mozgalom részéről, szervezőként szólt a közönséghez. Elmondta, régi álmuk vált valóra azzal, hogy a román testvérekkel együtt szervezhették meg ezt a dicsőítő alkalmat, és Nick Vujicic Erdélybe is eljuthatott, majd meghívta a jelenlevőket a 2020-as Ez az a nap rendezvényre, amelyet július 18-án tartanak a budapesti Puskás Ferenc Stadionban.

Isten gyermeke vagy! – Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön járt Nick Vujicic

Soltész Miklós magyarországi egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében kijelentette: „románokat és magyarokat keresztyénségünkben sokkal több tart össze, mint ami szétválaszt.” Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány részéről szólalt fel: „Az életben sokszor, amikor nem tudjuk ugyanazt megtenni, mint az átlagemberek, elkeseredünk, azt hisszük, hogy valamit elvesztettünk az életünkből, de látnunk kell, hogy Isten szeret, és óriási értékekkel áldott meg. Mindent le lehet küzdeni a hittel és azzal, ha hiszek magamban. Csak nem szabad feladni.” Az eseményen a Nem Adom Fel Alapítvány fogyatékkal élőkből álló zenekara, Csiszér László és zenekara, Domschy Mercédesz és Péntek Attila, illetve a baptista Believe ezertagú kórus lépett fel.

Isten gyermeke vagy! – Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön járt Nick Vujicic

A szerb származású Nick Vujicic Ausztráliában született, hét éve házas, négy gyermek édesapja. „Nem találkoztam senkivel, aki ne keresné a boldogságot” – jelentette ki előadása kezdetén, majd elmesélte saját vívódásait. Mindig is szeretett volna végtagokat, várt a csodára, még egy pár cipője is van otthon, de Istennel való kapcsolatának köszönhetően rájött: a fizikai hiányosságok ellenére is lehet valaki teljes, egész ember. Hangsúlyozta, hogy minden egyes ember értékes, és nem a külsőségek határozzák meg azt, hogy kik vagyunk. Megosztotta élményét, hogy az első ember, aki azt mondta neki, hogy előadó lesz, egykori iskolájának takarítója volt.

„Isten jobban szeret, ha jó vagyok? Ha több pénzt adok az egyháznak, ha többet imádkozok? Úgy szeret, ahogy vagyok, mert a gyermeke vagyok” – hangzott el. Az előadó hozzátette: amikor kezet és lábat kért Istentől, ő nemet mondott, ahogyan egy apa mond nemet gyermekének, mert a kértnél jobbat tartogat számára. „Nem azért mond nemet, mert a szenvedés közelebb visz hozzá, vagy mert szeretne sírni látni, hanem mert azt akarja, hogy gyermekeiként minden tapasztalatunk ellenére higgyünk benne” – mutatott rá a prédikátor, hozzáfűzve, hogy ha Isten elmondaná nekünk a terveit, akkor már minek is lenne szükség a hitre?

Nick elmesélte csodás történetét, hogy gyerekkorában az orvosok és az akkori ausztrál törvény szerint nem mehetett volna iskolába, Isten azonban erőt adott az édesanyjának, aki megkereste a törvényhozókat, és ő lett az első fogyatékkal élő gyerek, aki rendes iskolába járhatott. Azóta világszerte találkozott különböző országok vezetőivel, és tárgyal a fogyatékkal élők érdekeiért. „Néha ahhoz, hogy csodává válj, nincs szükséged csodára” – biztatta a jelenlevőket az előadó. Úgy véli, ha Isten egy végtagok nélküli embert fel tud használni, hogy a keze és lába legyen ezen a földön, akkor bármely nyitott szívvel nagy dolgokat tud elérni.

Isten gyermeke vagy! – Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön járt Nick Vujicic

Nick Vujicic erdélyi látogatása október 24-én délelőtt Sepsiszentgyörgyön folytatódott, ahol szintén több ezren gyűltek össze a Sepsi Arénába. Az előadás előtt az erdélyi történelmi egyházak nevében Kató Béla püspök köszöntötte a résztvevőket. Egyszerűen vallásórának nevezte az eseményt, hiszen főleg iskolások érkeztek a sportterembe tanárok, lelkipásztorok, szülők kíséretében. Rámutatott: a felnőttek sokszor küszködnek azzal, hogy a fiataloknak nehezen lehet elmagyarázni a hit dolgait, mindent megtesznek azért, hogy szemléletessé tegyék az elvont fogalmakat. „A mai vallásóra címe: a keresztyén hit. Hiszen ami ma történik, az Istennek ajándéka mindazok számára, akik őt követik, bizonyságot akarnak tenni hitükről, Nick Vujicic pedig életén keresztül mutatja meg, mit jelent a keresztyén hit, és mekkora ereje van. Krisztus-hit nélkül nem lehetne itt, de mi sem lehetnénk itt. Amikor innen visszatérünk a hétköznapi életbe, hiányosságaink láttán nem veszítjük el a reményt, hanem bízunk abban, hogy Isten mindenről gondoskodik. Ez is egy kis erőt ad a kisebbségi sorsban” – hangsúlyozta a püspök, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak az esemény finanszírozásáért. A rendezvények keretében Nick Vujicic az erdélyi egyházi vezetőkkel is találkozott. A rendezvényeken összegyűlt adományokat autista gyerekek segítésére szánják.

Az esemény szervezői: Ez az a nap!, Nem adom fel Alapítvány, IKE, Believe, Peniel Romania. Partnerek: Erdélyi Református Egyházkerület, Magyar Unitárius Egyház, Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház, Kolozs-Dobokai Római Katolikus Főesperesség, Ekklesia Gyülekezet.

 

Berekméri Gabriella

Fotó: Kiss Gábor