Inspiráció – Ifjúsági munka a változó világban

Június 15-17 között került sor Marosvásárhelyen – a Gecse utcai református templom gyülekezeti házában – „Inspiráció – Ifjúsági munka a változó világban” címen akkreditált továbbképzésünkre. A kereteket messze meghaladó érdeklődés következtében a jelentkezőket két részre osztottuk, első alkalmunkon 16 lelkipásztor vett részt.

Inspiráció - Ifjúsági munka a változó világban

Együttlétünk a klasszikus előadások mellett, workshop-okra és kerekasztal beszélgetésekre épült. Egyértelmű célunk: kollégáink módszerekkel való megismertetése, és azok egy részének elsajátítása. A téma elméleti felvezetése, a fiatalok és napjaink kor- illetve kórképének felvázolása (A változó valóság kihívásai és a benne rejlő lehetőségek), valamint a kapcsolatfelvételi/ápolási lehetőségek ismertetése után (Kapcsolatteremtő ifjúsági munka), a gyakorlatra fektettük a hangsúlyt. A Müller Lóránd által vezetett műhelymunka során (Teljes lényünkkel Isten műhelyében), kollégáink a képi világ szimbolikájával, és annak értelmünkre, érzelmeinkre gyakorolt hatásával foglalkoztak.Kiss Gábor és Tussay Szilárd pedig a világháló – elsősorban a Facebook – gyülekezetben és fiatalok között történő használatának rejtelmeibe vezette be a jelenlévőket.

Inspiráció - Ifjúsági munka a változó világban

A képzés második és harmadik napján az Imaséta, a Lelki labirintus és a Láthatatlan színház módszereivel ismerkedtünk. A résztvevők, végigvezetésük után – hiszen alaptételünk, hogy csak azon az úton vezess másokat, amit már te is végigjártál! – kívülről is végignézték alkalmainkat, majd – a jobb elsajátítás érdekében – munkatársként is kipróbálhatták magukat. Utolsó tömbünkben Tussay Szilárd vezetésével a rendezvény- és táborszervezés alapkérdéseit jártuk körbe.

Inspiráció - Ifjúsági munka a változó világban

Alkalmunkat Isten iránti hálával zártuk, köszönetet mondva házigazdáinknak, és résztvevő társainknak, akik nem csak az ismeretek megszerzésének vágyával, hanem gyakran munkatársként is helytállva vettek részt három napos képzésünkön.

Ezúton köszönjük az OLTT elnökségének messzemenő támogatását is!

 

Bartos Károly, Egyházkerületi Ifjúsági Szakelőadó

Fotó: Kiss Gábor