Ikafalvi belső utak

Bocz Rita vallástanár, mentálhigiénés szakember volt a május 12-i Ikafalvi Tea estek vendége. Az este a szokásokhoz híven Bardócz Csaba lelkipásztor igei bevezetőjével kezdődött majd Mátis Izabella presbiter, az előző Tea est előadója köszöntötte a vendégelőadót.

A Belső utak címmel magtartott előadásban az előadó a társadalom, közösség és egyén kapcsolatairól és azok sajátosságairól beszélt. Tanulságos volt annak a Japánban készült felmérésnek az eredményével szembesülni, aminek a végkicsengése az volt, hogy 1964-81. között Japánban a nemzeti össztermék 100%-al nőtt, de az emberek boldogságérzete a 17 év alatt nem növekedett. Érdemes ezt a felfedezést mindannyiunknak magunkévá tenni, mert sokan abban a téveszmében élünk, hogy az anyagi jólét hozza meg a boldogságot. Ezt a felfedezést nemcsak a Japán példával, hanem a saját nevelői, tanári tapasztalatával is alátámasztotta, mert elmondása szerint a jól szituált szülők gyerekei, akik jobb körülményeket biztosító iskolákba járnak, nagyjából ugyanazokkal az érzelmi problémákkal küszködnek, mint szegényesebb helyzetben lévő kortársaik.

Ikafalvi belső utak

Bocz Rita dinamikus előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy minden közösség jó, ha elkészíti a saját értéktárát, feltérképezve, esetleg felfedezve a saját értékeit. Ikafalván ebben a kicsi faluban is rengeteg érték van, és ahhoz, hogy élmény legyen nekünk itt lakóknak itt élni, munkálkodni fontos, hogy ezekkel az értékekkel tisztába legyünk.

A társadalomtól a közösségen át haladva az egyénhez megérkezve az egyén lelki karbantartásának fontosságára mutatott rá. Egy a mindennapokban is használható gyakorlatot mutatott be, azt ajánlva a hallgatóságnak, hogy teremtsen mindenki lehetőleg minél több nap alkalmat a reggeli előre tekintésre, a napközbeni lazításra és az esti visszatekintésre. Ha ezt a napi önkarbantartást komolyan vesszük, és egy áhítat, vagy a napi ige olvasásával megkoronázzuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy szebb napjaink lesznek, vagy a hétköznapjainkra tudunk úgy tekinteni, mint áldott időre.

 

Ikafalvi Református Egyházközség Sajtószolgálata