Ikafalván megszólalt a Föld

A soron következő teaesten a Föld is szólt hozzánk, és mintha hullottak volna a könnyei, mert fájnak a sebei. Elidegenedtünk tőle, nem becsüljük, nem óvjuk, pedig nagyon szeretjük, belőle és Teremtőnk által lettünk lelkesek, érző és értő emberek.

Ikafalván megszólalt a Föld

Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület elnöke arról beszélt december 6-án az imateremben, hogy tudja, az ikafalviak rendesek, nem szemetelnek. Mi lesütöttük a szemünket, mert bizony nem vagyunk különbek. És ne álltassuk magunkat, hogy „én csak egy papírdarabkát dobtam el,” mert egy csepp is elég ahhoz, hogy kicsorduljon a pohár. Nagyon tele van a keserűség pohara. Nemcsak a tudósok, nagyon sokan figyelmeztetnek, húzzák a vészféket. A teaest témája is ez volt: vigyázzunk földünk egészségére, gyógyítsuk sebeit, ne szemeteljünk, ne pazaroljunk, a hulladék is érték, újrahasznosítható. Szó volt a madarak védelméről, etetéséről, érdekes kérdések tisztázódtak. Néhány érdekes videó bemutatta a nagyvárosok éjjel surranó kisállatait, amiket szintén védeni kell.

Ikafalván megszólalt a Föld

Kézműves foglalkozást is tartottunk. Megtudtuk, miképpen lehet néhány söröskupakból, hulladék textíliából, eldobott gombocskából piros sálas hóemberdíszt készíteni. Ha csak annyi hozadéka is volt ennek a teaestnek, hogy holnaptól még egy fogpiszkálót sem dobunk el, vagy a cukorkás papírt a zsebünkbe tesszük, hazavisszük, az éhes madárkáknak csak magvakat, dióbelet és inni adunk, mert a sós dolgok és a kenyérmorzsa nem jó, akkor már elértük azt, hogy ne járuljunk hozzá annak a bizonyos pohárnak a kicsordulásához.

Szó volt arról is, hogy az ünnep közeledtével ne drága ajándékokon törjük a fejünket, szép élményeket nyújtsunk egymásnak. December 6-a lévén sorsolás is volt, a gyerekek játékokat kaptak, a felnőttek apró, hasznos dolgokat. Volt finom tea és házi sütemény, amit Dombi Etelka sütött. Köszönjük a Bethlen Gábor Alap támogatását, ami lehetővé tette az esemény megszervezését. Szép élmény volt.

 

Nagyoláh Ilona nyugdíjas tanítónő