II. Cantate Domino ifjúsági zenei napok

A címben szereplő latin kifejezés jelentése: énekeljetek az Úrnak.

Ezt próbálja tenni egy maroknyi körtvélyfáji gyerek és fiatal a járvány kezdete óta az egyházi alapítású Cantate Domino Kulturális Egyesület keretében a járvány óta. Amikor a korlátozásokra hivatkozva betiltották a közös éneklést, megszületett annak ötlete, hogy hangszertanításba kezdjünk. ifj. Boér Károly zenész és gitároktató vállalta, hogy ezt a hangszert szeretteti meg a fiatalokkal és a gyerekekkel. Első ízben 2021 őszén sikerült egy tábort szervezni, idén pedig június 13-15. között került sor a 2. ifjúsági zenei napokra.

A helyszín változatlan: a Mezőség peremén fekvő Magyarfülpös, amely kitűnő adottságokkal rendelkezik, hogy egy 30 fős csapatot vendégül lásson. A nyári vakáció első napjainak lendületét kihasználva, könnyű volt a gyerekekkel dolgozni, akik hamar ráéreztek a gyerekkórus és a zenekar egyesítésében rejlő erőre. Két csoportban dolgozva, ugyanazokat a dalokat tanulták: Kiss Elemér körtvélyfáji református kántor a kórust vezette, míg ifj. Boér Károly és Komes Dávid az akusztikus, valamint az elektronikus gitár rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. A csoportok váltották egymást a délután folyamán. Esténként keresztény dicsőítésre és tábortűz körüli magyar slágerekre is került idő.

A háromnapos mini tábor fénypontja volt, hogy ellátogathattunk a faluba Ardelean Nicu hangszerkészítő műhelyébe, aki nagy hozzáértéssel és lelkesedéssel mutatta meg, hogyan is készül egy hegedű vagy egy cselló. Ő maga egy Cremonában képzett mestertől tanult, korábban a szászrégeni Hora hegedűgyárban dolgozott, most azonban már saját műhelyében alkot. Az igazi professzionális hangszer pedig magán viseli a készítője névjegyét is. Ebből már csak a fantázia egy lépése elképzelni, hogy a gitár is hasonló módon születik.

Délután a helyi magyar iskola tanítónője, Bodor Vera előadásban ismertette a népi bútorfestés történetét, majd ezek után minden résztvevőnek lehetősége volt egy saját készítésű díszt vagy szuvenírt megfesteni. A kis gitárformák taroltak, de sokan festettek népi motívumokat fa nyaklánc-karikára is. A magyar identitástudat erősítését szolgálta az a játék is, melynek keretében fel kellett kutatni a helyi református műemlék templom festett fa elemeit. Ezek a változatos közösségépítő és szabadidős programok hozzájárultak a jó csapatépítéshez is.

A rendezvénysorozatot egy ünnepélyes zenei gálaműsor zárta, melyre meghívást kaptak a szülők is. Ezen az estén a gyerekek bemutathatták, hogyan fejlődtek zeneileg az elmúlt tanévben és hogy mit is tanulhattak. Volt, aki fokozatot váltott, mások az alapokat erősítették, míg ismét mások hangszert is váltottak. A műsort záró szeretetvendégségen a szülők és oktatók hálával nyugtázták a hallottakat és elköteleződtek e munka további folytatása mellett.

A Bethlen Gábor Alap által támogatott program keretében sikerült egy professzionális nyomtató-szkennert is megvásárolni, melynek segítségével ezután színesen is sokszorosíthatjuk a nyomtatványokat, kottákat, plakátokat. Köszönet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, hogy a 2021-es vallásos könnyűzenei támogatás által hangszereket tudtunk vásárolni nem csak a sikeres tábor lebonyolítása érdekében, hanem a hosszútávú zenei nevelést is elősegítve. Jövőre tervezzük a harmadik kiadást!