Ifjúsági táborban ismerkedtek a körtvélyfáji, backamadarasi és péterlaki fiatalok

A KonfAktív a Körtvélyfáji Református Egyházközség által szervezett, konfirmandusokat megmozgató, többnapos ifjúsági találkozó. Hatodik alkalommal rendezték meg hat különböző helyszínen.
A találkozó téli kiadását február 26–28. között tartották a körtvélyfáji konfirmáló fiatalokkal Homoródfürdőn, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye konferencia-központjában. A 25 általános iskolás konfirmandussal negyedéves teológusok foglalkoztak, tudatosítva bennük, hogy mit jelent Krisztusban hinni, élni és követni őt egy egész életen át. A háromnapos rendezvény azzal a reménnyel ért véget, hogy nyáron újra, még aktívabban találkozik a csapat.

A nyári ifjúsági táborban a már konfirmált, középiskolás fiatalok vettek részt Maroshévízen július 27–30. között. Az alkalmon körtvélyfáji, backamadarasi és péterlaki fiatalok vettek részt. Sokak számára már az út is élmény volt, ugyanis Maros menti fiatalokként ritkán vonatoznak. Mivel különböző falvak ifiseiből állt össze a csapat, még aznap este megtörtént az ismerkedés interaktív játékokkal. A későbbiekben Nagy-Vajda Levente backamadarasi lelkipásztor osztotta meg gondolatait a tábor első fő témájáról, a női-férfi szerepekről. Végül közös énekléssel zárult a bibliaóra.

A csapat a körtvélyfáji vonatállomásról indult Maroshévízre.

A második nap reggeli tornával indult, majd a maroshévízi Urmánczy kastélyt látogatták meg. Itt három csapatra oszlott a társaság, mivel három különböző programon vehettek részt. Az első csapat a kastélyban berendezett szabadulószobát próbálhatta ki, a második csapat kastélytúrán vehetett részt, ahol minden szobáról érdekes információkkal gazdagodhattak, a harmadik csapat pedig ez idő alatt egy ortodox kolostort látogatott meg. A programok után a Farkas Villa biztosította az ebédet.

Nap közben csapatépítő foglalkozásokon, építő beszélgetéseken vehettek részt.

Délután Sánta Laura és férje, Albert kovácsolta még jobban össze a társaságot csapatépítő játékokkal, majd a napi témáról beszélgettek: honnan tudhatom, hogy ő a nagy Ő? Laura számos feladattal bízta meg a jelenlevőket, például leírni az igazi férfi és az igazi nő képét. Az esti program közös társasjátékozás, valamint gitáros dicsőítés volt.

A városnézés, fürdőzés sem maradt el.

A harmadik napot Kocsis Bianka és Szilágyi Gyopár indította, akik a Meddig várjak még? című előadással keltették fel a fiatalok érdeklődését. A résztvevők csoportokban beszélhették meg, hogyan látják önmagukat nőként és férfiként, emellett a különböző hormonok szerepéről is tanulhattak: például milyen szerepe van a PEA, szerotonin, oxitocin, dopamin vagy endorfin hormonoknak a szervezetben. Délutáni programként a Bánffy-strandon fürdőzött a társaság, este pedig tábortüzet raktak, körbeülték, szinte hajnalig énekeltek, beszélgettek.

Már a közös vonatozás is nagy élmény volt.

Az utolsó nap reggelén Jári Zsolt és Rákossy Zoltán lelkipásztorokkal énekeltek ikés dalokat a fiatalok, és keresztyén szemszögből beszélgettek az LMBTQ közösségről, a genderkérdésről és ehhez tartozó témákról. A foglalkozás után az Urmánczy-strandon fürdőzött a csapat, majd a távozás előtt kiértékelték az elmúlt három napot, a tanulságos és élménydús tábort. A programot a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A szerző végzős résztvevő diák