Húsz éves a kolozsvári Agnus Rádió – ünnepeljük együtt!

Húsz éves születésnapi ünnepségére készül a kolozsvári Agnus Rádió, Erdély egyetlen református, közösségi rádiója, amelyre szeptember 24-én várják az érdeklődőket. Az ünnepi programtervezetet, illetve a rádió múltját és működését szeptember 18-án ismertették. A Refo Caféban tartott sajtótájékoztatón Szegedi Csaba, a rádió ügyvezető igazgatója beszélgetett Kató Béla püspökkel, Adorjáni Lászlóval, a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség lelkipásztorával, a rádió alapítójával, illetve Szenkovics Dezsővel, az Agnus Média Alapítvány igazgatójával. 

Az egyháznak évszázadok óta fontos a kommunikáció, aminek csatornája nagyon sokáig a szószék volt – idézte fel Kató Béla püspök, ma már az írott sajtó, a rádió segíti az információátadást. Az Agnus Rádió nem a központi vezetés által alakult, létrejöttét a kolozsvári Kétágú templom lelkipásztora és munkatársai kezdeményezték, az egyházkerület által támogatott egységek sorába pedig 12 éve került át. Műsorai Kolozsvár környékének lakosait érik el, de interneten – már podcastek formájában is – az ország más területein is hallgathatóak. Bár országos frekvenciája nincs, a visszajelzések szerint betöltötte szerepét, és sikerült 20 éven keresztül megőrizni mind a műsorok minőségét, mind a hallgatókat – hangsúlyozta a püspök. 

A kolozsvári Refo Café adott otthont a sajtótájékoztatónak. 📸 Kiss Gábor

Az első református műsor tulajdonképpen 1990. januárjában szólalt meg a Kolozsvári Rádióban – emlékezett vissza Adorjáni László, a rádió egyik alapítója. A kezdeti lelkesedés megmaradt az évek során: személyes kapcsolataikat kihasználva sikerült svájci támogatást szerezniük, amivel létrehozhattak egy professzionális stúdiót. Frekvenciát 2001-ben szereztek, kezdetben osztozniuk kellett – a református egyház 6 órás műsoridőt kapott, ebben az idősávban helyet kaptak a római katolikus, unitárius, evangélikus és görögkatolikus egyházak műsorai is. Ma napi 8 órás műsoridővel rendelkeznek.  A rádiót amerikai és hollandiai egyesületek támogatják, illetve az Erdélyi Református Egyházkerület mellett a kolozsvári egyházközségek vagyonközössége és a város gyülekezetei. A lelkipásztor kiemelte, az evangélium hirdetése mellett a mindennapi élet dolgaira is figyelmet szentelnek.  

Szenkovics Dezső kifejtette, a rádió műsorpolitikája a hit, kultúra, közösség együttesének elvén működik. Tevékenységük diakónia és misszió is, hiszen az igét olyan otthonokba is eljuttatják, ahova másképp nem jutna be. Műsoraikban kulturális értékeket is igyekeznek felállítani, mint fogalmazott, erre nagy szükség van ebben az értékvesztett, értékfosztott világban. Kiemelte ugyanakkor az Agnus Rádió közösségformáló szerepét, ez a csatorna ugyanis egy nagy közösséggé formálja a város, akár az ország reformátusait. A rádiót „egy maroknyi alkalmazott” működteti, akik önkénteseket koordinálnak, ugyanis nyitottak a hallgatók műsorötletei befogadására is.  

Szeptember 24-én ünnepli az Agnus Rádió fennállásának 20-ik évfordulóját. 📸 Kiss Gábor

Szegedi Csaba szeretettel hívott minden érdeklődőt a szeptember 24-én szervezett, közönségtalálkozóval egybekötött születésnapra. Állandó programok várják a résztvevőket a rádió székhelyén, ahol egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek, a nap folyamán pedig istentiszteletre kerül sor a Kolozsvári-Belvárosi református templomban, majd este zenés istentisztelet lesz a Kolozsvári-Alsóvárosi református templomban. Az állandó programként jegyzett süteményvásáron bárki eladhatja finomságait, az ebből befolyó adományokat – a perselyadományokkal együtt a kárpátaljai Pulzus Rádiónak ajánlják.