A jó házasság alkotóelemei – házas táborban vettek részt a bulgáriatelepiek

A Kolozsvár-Bulgáriatelepi Református Egyházközség idén is megszervezte a nyári házas tábort, amelynek a Réz-hegységben található Béthel keresztyén táborhely adott helyet augusztus 8–14. között. A 16 család, amely megfordult a hét során a táborban, élménydús programban részesült.

Gyalogtúrák gazdagították a napi programot a házas táborban.

A jó házasság alkotóelemei címmel elnevezett hét folyamán a házastársak olyan témákról hallhattak előadásokat, illetve olyan témákat beszélhettek meg házastársukkal és más házaspárokkal, amelyek új lendületet adnak a férj és feleség közötti, illetve a házastársak és Isten közötti kapcsolatukban. Az előadásokban feldolgozásra került a pénzkezelés, a konfliktuskezelés, a spiritualitás, a helyes szabadidő-egyensúlyozás, de a szexualitás is. A közösség férfitagjai az esti áhítatok során a Max Lucado Dávid és Góliát története alapján írt Harc az óriásokkal című könyvet dolgozták fel, amely kapcsán mély gondolatok kerültek elő, és építő jellegű beszélgetések indultak.

A gyerekeket külön foglalkozások szórakoztatták.

A lelki táplálkozás mellett délutánonként szórakozásra is fordítottunk időt: több gyalog- és biciklitúra, illetve fürdőzés biztosította a jó hangulatot. A közös főzések, étkezések, áfonyaszedés, illetve a lekvárfőzés igazi csapatépítő jellegű tevékenységnek bizonyultak, amely tapasztalatcserének, de mély beszélgetéseknek is lehetőséget teremtett.

Biciklitúra is feldobta a délutáni szórakozást.

A táborban résztvevő 24 gyerek sem unatkozott, hiszen amíg a szülők a komolyabb témájú tevékenységekre koncentráltak, addig a tábor fiatalabb tagjai kiélhették kreativitásukat, fejleszthették kézügyességüket a számukra kialakított kézműves helyiségben. Itt gyöngyöt fűztek, különböző technikákkal barátságkarkötőt fontak, színeztek, festettek, szőtek, és megalkották a maguk Góliátját is. A legjobb közös gyerek-szülő alkalmak viszont a dicsőítések voltak, ahol a gyerekek az éneklés mellett hangszeres kíséretet is biztosítottak zörgők, dobok, triangulumok segítségével. Isten dicsőítése az esti tábortűz körül is folytatódott, ahol vicces egyéni és csoportos produkciókkal is szórakoztattuk egymást.

Az esti tábortüzek jó alkalmat adtak a kikapcsolódásra, Isten dicsőítésére.

A tábor kiértékelése kapcsán elhangzott pozitív visszajelzések arra engednek következtetni, hogy nagy igény van az ilyen jellegű alkalmakra, amelyek új löketet adnak a házasságon belüli és az Istennel történő kapcsolatunkban. Hatalmas és feledhetetlen élmények, új barátságok és a saját korlátaink legyőzése az, amit egy-egy ilyen tábor kínálhat. A tábor aranymondásával szívünkbe vésve mindannyian teljesen feltöltődve, új emberként kezdtünk bele az itthoni hétköznapokba, hiszen minden megélt élmény hozzátesz valamit ahhoz, akik vagyunk. „Szeretet és hűség találkoznak, igazság és béke csókolgatják egymást.” Zsolt 85,11