Határon túli versenyen bizonyítottak a Református Kollégium szakiskolásai

Első alkalommal vett részt a Kolozsvári Református Kollégium szakképző részlegének három diákja a Budapesten megrendezett Szakma Sztár versenyen. A vetélkedő remek lehetőséget nyújtott a kolozsvári diákoknak tudásuk felmérésére, az anyaországi szakoktatás egyes részeinek megismerésére, méltón képviselve a Református Kollégiumot.

A Szakma Sztár verseny célkitűzése a gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a Szakma Kiváló Tanulója Verseny elődöntőjén hat erdélyi diák vett részt, amelyből hárman a Református Kollégium tanulói. Szőcs Gabriella és Kiss Júlia Boglárka fodrász szakon, Bázsa Hunor pedig szakácstanoncként méretkezett meg a versenyen.

Nagy Tibor lelkész, a Kolozsvári Református Kollégium szakképző részlegének vezetője rámutatott: Magyarországon nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakoktatásra, míg itthon csak most kezdi visszanyerni a vonzerejét. A kollégium részéről az előző években megfigyelőkként vettek részt a versenyen, idén pedig, első alkalommal, versenyzőkként indulhattak a diákok.

Határon túli versenyen bizonyítottak a Református Kollégium szakiskolásai

Az elméleti tudást ellenőrző, írásbeli tesztelésből álló erdélyi előválogatót a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezte, innen jutott tovább hat diák a magyarországi szakaszra, ahol gyakorlatban is kellett teljesíteniük. Nagy Tibor elmondta, mivel első alkalommal rendezték meg Erdélyben a versenyt, kissé kísérletjellege volt, tapogatózva bonyolították le, de a diákok nagy lelkesedést mutattak iránta. „Sokszor úgy érezzük, hogy kissé hátrányos helyzetben vagyunk. A versenyen kért anyag a magyarországi tanterveken alapszik, amely több ponton is különbözik az ittenitől, a diákjainknak pedig szűk másfél hónapjuk volt felkészülni belőle” – mutatott rá a lelkész, majd hozzátette: „nincs letisztulva teljesen a magyarországi szervezők szemében sem, hogy a határon túli diákok milyen formában vegyenek részt a versenyen, hiszen Magyarországon nagyobb súlya van a benevezésnek, mivel hivatalosan is elismeri az állam az eredményeket. Romániában egyelőre nincsenek hasonló, az egész országot felölelő versenyek, amelyek a középiskolás olimpiászokhoz hasonlóan hivatalos eredményekként tekintenének a szakiskolások teljesítményeire.”

A szakiskola koordinátora lelkesen számolt be a versenyen való részvételről. Hangsúlyozta, hogy az intézmény szintjén elismerik és értékelik a tanulók munkáját, a rengeteg befektetett energiát, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy motiválják a diákjaikat, iskolán kívüli tevékenységeken való részvételre ösztönözzék őket, minél több lehetőséget biztosítsanak számukra, hogy gyakorlatiasan tanuljanak. Emellett az iskola nevére nézve is, mivel csak három éve indult a tanítás, új intézményként nagyon fontos, hogy felmutathassanak szakmai elismeréseket, jó eredményeket az ilyen jellegű versenyeken.

Határon túli versenyen bizonyítottak a Református Kollégium szakiskolásai

Szőcs Gabriella és Kis Júlia Boglárka fodrász szakos diákok felidézték, hogy legalább 200 oldalnyi anyagot kellett megtanulniuk a versenyre. „Több olyan dologra is rákérdeztek, amit mi nem tanulunk, például a fodrászat történelméből Magyarországra vonatkozó kérdéseket tettek fel, de mi Romániáról tanulunk” – ecsetelték a lányok a tapasztalataikat. „Nagyon sokat segített, sok újdonságot tanultunk, de a versenynek köszönhetően megláthattuk, hogy milyen Magyarországon a tanítás, milyenek a körülmények. Láthatóan fejlettebb a szakoktatás, mint itthon” – mesélte Boglárka.

Sonkodi Noémi fodrásztanárnő is hasznosnak látta a versenyen való részvételt, hiszen a diákjai új technikákat tanultak meg, de az elméleti fordulón is több energiát kellett befektetniük, hogy jól teljesíthessenek. 

 

Berekméri Gabriella