Hat lelkipásztort szenteltek fel az EREK szovátai közgyűlésén

Hat lelkipásztort szenteltek fel 2013. július 4-én, az Erdélyi Református Egyházkerület lelkészszentelő közgyűlésén. Berszán László, Lakó Jenő, Kiss Szabolcs, Szabó Gergely Levente, Szilágyi Tamás és Vajda István Gellért a szovátai közgyűlésen lett teljes jogú lelkipásztor, miután sikeresen letették a második lelkészképesítő vizsgát. 

Hat lelkipásztort szenteltek fel az EREK szovátai közgyűlésén

A hegyek erőt, szilárdságot, biztonságot, hatalmat jelentenek, mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Az erdélyiek pedig különösen érzik ennek a súlyát. Az Ószövetségben, illetve a Bibliában a hegy Isten erejét mutatja, minden jelentős esemény, amely Isten és ember között zajlott, a hegyen történt.

Ha a hegyek megszűnnének is, ha minden biztos pont megszűnik az életünkben, Isten szövetsége akkor is állni fog. Olyan alapok rendültek meg, amelyeket szilárdnak hittünk, és ez mindnyájunknak tanulság kell legyen, hogy ma már nincs olyan földi szilárd dolog, amiben bízhatunk. Láttuk ugyanis annak jeleit, hogy hogyan törtek szilánkokra azok az értékek, amelyeket sziklaszilárdnak, örökkévalónak gondoltunk. Az egyház sem kivétel, nem mentes ezektől a változásoktól. De azt tudnunk kell, hogy ha minden széthull, akkor is van felfelé egy kapaszkodó. Az a legtöbb, ha Isten szeretetére hagyatkozhatunk, aki hajlandó újból és újból szövetséget kötni az emberrel. 

Hat lelkipásztort szenteltek fel az EREK szovátai közgyűlésén

A fiatal lelkipásztoroknak meg kell küzdeniük azzal, ami ma sokaknak problémát jelent, hogy a világban Isten szeretete, parancsai nem mérvadóak. A kérdés csak az, hogy azok a lelkipásztorok, akik eddig valaki mellett kellett ezekkel a problémákkal megküzdjenek, fel vannak-e készülve arra, hogy megújítsák, megerősítsék Istennel a szövetségüket? Ha ez nem történik meg, akkor Isten hűsége megmarad, viszont a mi fogadalmunk megtörik, a függőleges viszony megszűnik. Isten hűsége örök, de az ember kitartása nem, éppen ezért attól leszünk erősek, hogy vállaljuk a feladatot, amit Istentől kaptunk – zárta igehirdetését Kató Béla.

Az ünnepi istentisztelet végén az egyházkerület közgyűlése előtt a hat lelkipásztor fogadalmat tett, majd az egyházkerület vezetősége megáldotta őket. Az Erdélyi Református Egyházkerület részéről egy Bibliát, egy istentiszteleti rendtartást, egy énekeskönyvet, a Kőhalmi Egyházközség részéről egy könyvcsomagot, a Küküllői Egyházmegye nőszövetsége részéről pedig egy nőszövetségi címerrel hímzett bocskai nyakkendőt kaptak ajándékba a lelkipásztorok.

Hat lelkipásztort szenteltek fel az EREK szovátai közgyűlésén

A közgyűlés hagyományai szerint a Kolozsvári Egyházmegye átadta megőrzésre a következő évi közgyűlésig az Erdélyi Református Egyházkerület vándorzászlaját, amelyre feltűzték azt a szalagot is, amelyre fel van hímezve a felszentelt lelkipásztorok neve.

Hat lelkipásztort szenteltek fel az EREK szovátai közgyűlésén

A közgyűlés felfüggesztése után a szovátai templom udvarán egy kopjafát is felavattak, amelyre felkerült a felszentelt lelkészek neve, ugyanakkor a Heidelbergi Káté keletkezésének 450. évfordulójára is megemlékeztek. Bíró István, a Küküllői egyházmegye esperese szerint a kopjafa Istenre mutat. Bár a felszentelt lelkészek neve is rajta van a kopjafán, az a fontos, hogy a nevük, és mindnyájunk neve a mennyben is fel legyen írva, hiszen ez az, ami örök, és ami fontos a földi élet után. Az ünepség végén Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke megáldotta a kopjafát.

Hat lelkipásztort szenteltek fel az EREK szovátai közgyűlésén