Háromnapos rendezvénnyel ünnepeljük a református egységet májusban

Gyulafehérváron rendezi meg a Magyar Református Egység Napját az Erdélyi Református Egyházkerület május 19–21. között. A nagyszabású eseményről sajtótájékoztatón számolt be Kató Béla püspök, dr. Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese és Tussay Szilárd főszervező kedden, április 26-án.

Az Erdélyi Református Egyházkerület a református oktatás évének megünneplésével köti egybe idén a Magyar Református Egység Napja köré rendezett eseménysorozatot. A helyszínt a gyulafehérvári Collegium Academicum alapításának 400. évfordulója miatt választották, ezért az alkalmon az iskolaalapító, Bethlen Gábor fejedelem egész alakos szobrát is leleplezik a városban.

Tussay Szilárd szervező, Kató Béla püspök és dr. Gudor Kund Botond esperes ismertették az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat. 📸 Kiss Gábor

Maga az egységnap május 21-én, szombaton fog lezajlani, központi eleme a gyulafehérvári várban tartott közös istentisztelet, valamint Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezése az egykori Collegium Academicum épületének közelében. A szobor elkészítésével Deák Árpád nagyváradi szobrászt bízta meg az egyházkerület, a város vezetősége pozitívan állt hozzá a kezdeményezéshez, és elfogadta a kérést.

Az eseménysorozat azonban már csütörtökön elkezdődik: a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet iskola- és egyháztörténeti konferenciát tart Nagyenyeden az egykori püspöki ház felújított épületében, amelyet a konferenciával egybekötve adnának át. Pénteken 14 órától

tíz dél-erdélyi egyházközség – Csombord, Magyarlapád, Székelykocsárd, Gyulafehérvár, Alvinc, Marosszentimre, Szászváros, Kéménd, Algyógy, Magyarigen és Boroskrakkó pedig közösen – felújított templomáért adnak hálát egyidőben

a tíz Kárpát-medencei egyházkerület képviselői, majd a gyulafehérvári Medieval konferenciaközpontban tartja plenáris ülését a Generális Konvent. A dél-erdélyi templomokért való ünnepélyes hálaadás, valamint a tíz kiválasztott gyülekezet szimbolikus jelentéssel bír, hiszen elnéptelenedett, alig néhány lelket számláló közösséget és népes gyülekezetet egyaránt választottak a szervezők. A szombati egységnapi ünnepségre a szervezők a Kárpát-medence minden szegletéből várják a résztvevőket, hogy együtt élhessék meg és fejezzék ki a református egyház közösségének összetartozását.

Kató Béla hangsúlyozta, felekezeti hovatartozástól függetlenül hitmélyítő élmény lesz az esemény. 📸 Kiss Gábor

Kató Béla püspök az eseményről elmondta: a Magyar Református Egyház vezetői 2009-ben, Debrecenben döntötték el, hogy május utolsó vasárnapján fogják ünnepelni az összetartozást. A nagyszabású találkozót azóta a Kárpát-medence különböző pontjain rendezték meg, az elmúlt időszakban azonban nem lehetett megtartani a tervezett eseményeket – két éve Marosvásárhelyen szerették volna megünnepelni az egységnapot, és a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva száz felújított templomért készültek hálát adni.

Gudor Kund Botond gyulafehérvári lelkipásztor házigazdaként köszöntötte a vendégeket. 📸 Kiss Gábor

Dr. Gudor Kund Botond esperes, gyulafehérvári lelkipásztor a sajtótájékoztatón rámutatott: a gyulafehérvári iskolaalapítás és az őt követő intézmények, a nagyenyedi kollégium, kolozsvári teológia, de az ugyaninnen elindult marosvásárhelyi vagy sárospataki oktatás a teljes Kárpát-medencére nézve meghatározó volt. Az esperes elmondta, az ünnepségsorozat részeként három kiállítást is rendeznek. Május 19-én délután Kárpát-medencei protestáns iskolahálózat történetét bemutató oktatástörténeti kiállítás nyílik a Római Katolikus Egyház által biztosított helyszínen, a székesegyház közelében található Művészeti Múzeumban. Május 20-án pedig a gyulafehérvári megyei múzeumban az iskoláink könyves múltját áttekintő kiállítást nyitnak meg. Bemutatják az egykori iskolákban használt köteteket, és az érdeklődők Bethlen Gábor kézírását tartalmazó példányt is láthatnak majd. A tárlat összeállításához több múzeum is hozzájárult, a kötetek főként a marosvásárhelyi, kolozsvári és nagyenyedi könyvtárak könyvállományából gyűltek össze. Emellett a Teleki László Alapítvány műemlék-felújítási projektjeit bemutató kiállítás is megnyílik, amelyen a szórványban is látványosan helyreállított templomok is megtekinthetők.

A sajtótájékoztatón Tussay Szilárd szervező a háromnapos programról beszélt. 📸 Kiss Gábor

Tussay Szilárd, az esemény főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egységnapi ünneplés az évek során többnapos eseménysorozattá nőtte ki magát, így az idei gyulafehérvári találkozón is tartalmas programokon vehetnek részt a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező vendégek. A szervezők felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül várják az ünnepelni vágyókat, hiszen hitmélyítő, az egész magyar közösséget megerősítő alkalmat szeretnének rendezni.