Gyülekezetépítés a közművelődés eszközeivel

Szeptember 18-24. között tartotta a Bikafalvi Református Egyházközség a Bikafalvi Művelődési Napokat. Az esemény hétfőn egy terepjárós falunézéssel vette kezdetét.

Szilágyi Csaba vezetésével először a Nagy-Küküllő folyó partjára, majd a falut átszelő Sükő patak partjához autóztunk. A folyó és a patakkal kapcsolatos földrajzi és történelmi tudnivalók után a terepjárók Simó né oldala nevű dülőre kapaszkodtak fel. Ez Bikafalva területének legmagasabb pontja, ahonnan jól belátható az egész falu.

Mindannyian szeretnénk, hogy a gyermekeink ragaszkodjanak a szülőföldjükhöz. Ahhoz, hogy kötődjenek a szülőfalujukhoz, fontos, hogy a Küküllőbe, a Sükő patakába kavicsot dobáljanak, a Simó né oldalán állandóan fújdogáló szél simogatását megtapasztalják. A kirándulás a Csicser tetején zárult, ahol a Csicserhez köthető legenda ismertetése után Lukácsi Izabella ifisünk egy hálaadó imádság után helytörténeti vetélkedőt tartott. A vetélkedő végén kiderült, hogy a legkisebbtől a legnagyobbakig mindenkinek tágult az ismerete. Az sem elhanyagolható, hogy az új ismeret izgalmas terepjárózós élményekhez is kötődik.

A hét folyamán a szüreti felvonulás utáni bemutatóra készültek a gyerekek Jancsika Katalin pedagógus irányításával. Péntek este Moczás Zoltán helybeli festővel volt egy beszélgetés, ahol a festő mindennapjaiba, az alkotás örömébe kaphattunk betekintést.

Szombat reggel az imaterem udvarán gyülekeztek a gyerekek. A kis kosarakkal, kis vedrekkel a kezükben nekiláttak a szüretnek. A sok kis szorgalmas kéz pillanatok alatt összegyűjtötte a szőlőt, amit először leőröltek, aztán kipréseltek, majd megkóstoltak a gyerekek. Munkánk végeztekor a felsőboldogfalvi csőszök zeneszóval masíroztak végig Bikafalva utcáin, és bikafalvi gyerekek örömére eljárták a csősztáncukat. Délután szekeres felvonulás következett, majd a gyerekek csősztánca, játéka. Cinci Gyereksarkának Mesefoglalkozás Bábokkal című tevékenysége után a bikafalvi származású Szász Boglárka mutatta be fuvolán Jules Massenettől a Thai meditációt.

A gyerekek, szülők, nagyszülők örömére a sepsiszentgyörgyi Tekergők zenekar Égen földön interaktív koncertje örvendeztette meg a jelenlévőket. Cinci Gyereksarkában kézimunka foglalkozás alatt sok – a koncert dalaiban megemlített – állat, mesebeli figura életre kelt. Felsőboldogfalvi szépkorúak csoportja idén is megmutatta, hogy ők igazi varázslók, tudniillik a Táncos produkciójukkal rendkívüli jó hangulatot varázsoltak a színpadra. A szombati programot a Zetelaki Vadrózsa Néptánccsoport bemutatója zárta, ők erdélyi táncokat mutat be, rendkívüli profi szinten.

A hét eseményei a vasárnapi hálaadó istentisztelettel értek véget. Immár hagyománnyá vált, hogy ezen a napon, aki teheti népviseletben, vagy polgári ruhában vesz részt az istentiszteleten. Ezen a vasárnapon is volt miért hálát adni. Első sorban az ebben az évben, és ezen a héten megvalósult közösségi eseményekért adtunk hálát. Mindig találtunk egy okot arra, hogy összegyűljünk és az egymáshoz való tartozás örömét megéljük. Az ilyen nagy horderejű események segítenek abban, hogy összefogjunk és az istentiszteleteken elhangzó tanításokat a mindennapokban is megéljük.

A közösség építésen túl sok más építkezés is folyt a gyülekezetben. A templomunk tornyának tetejét sikerült újra födetni, újra vakoltatni és lemeszeltetni, de a templom hajójának tetőszerkezetében lévő hibákat is sikerült kijavítatni, sőt a temetőt is sikerült bekerítetni.

Hálásak vagyunk, hogy Isten ennek a kis közösségnek mindig kirendeli a szükségeseket. Hálásak vagyunk, hogy a Bikafalvi Művelődési Napokat Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alap is támogatta. Odaadó önkénteseink munkáját ezúttal is köszönjük.