Győzelem és bukás a XIII. IKE Találkozó második és harmadik napján

Győzelem, felülkerekedés, sikerélmény – második nap

  

Győzelem és bukás a XIII. IKE Találkozó második és harmadik napjánMai társadalmunk egyénei félőlényekké alakulnak át, hangzott el Paizs József, segesvári gyakornok lelkipásztor második nap K.O. félelem! címmel tartott fórumbeszélgetésén. Előadásában szó esett a félelem típusairól, okairól, következményeiről, és arról, hogy hogyan lehetséges enyhíteni, elnyomni vagy legyőzni a félelmeket, melyek egyre inkább helyet kapnak a mindennapjainkban, életünkben, családjainkban, kapcsolatainkban. 

No, milyen volt az óvodában? – Anya, ne viccelj, még wifi sincs. – Ehhez és hasonló, vicces, de a mai helyzetet reálisan tükröző karikatúrákat mutatott be a XIII. IKE Találkozó második napján Bustya János lelkipásztor. Bustya János arról beszélt, hogy a generációk közötti szakadék egyre nagyobb lesz, az x és y generáció, a digitális bevándorlók és digitális bennszülöttek közötti különbségek is tágulnak, és az oktatásban is tartani kellene a lépést. A háziolvasmányok jegyzetelése ma már nem vonzó egy diák számára, de ha arra kérjük, hogy írjon blogot, akkor már felcsillan a szeme. Bustya János személyes tapasztalatai alapján leszögezte: Digitáliában is lehet tanulásra ösztönözni a gyerekeket, csak meg kell találni a nekik is megfelelő módszereket és felületeket. 

Lőrincz Attila vállalkozó elmesélte egy sikeres, keresztyén körülmények között működő vállalkozás történetét. Társvállalkozóként olyan céget vezethet, ahol a munkatársak nemcsak robotok egy hatalmas gépezetben, hanem emberi tulajdonsággal felruháztatott emberek, akik a keresztyén lelkület és szeretet érzékelése folytán szinte ideális környezetet vontak maguk köré, munkájukat Isten áldásával végzik, így az eredmények sem maradnak el. Lőrincz Attila elmondta, a munkabírás, tenni akarás, többre vágyakozás mellett mindig szem ellőtt kell tartani a keresztyén normákat, a becsületességet, egyenességet.

 

Elbukás, sikerek, zuhanás, misszió – harmadik nap

 

A XIII. IKE Találkozó harmadik napjának témája a bukás volt. Ezt a témát körbejárva, Kató Kata Sztárok bukása címmel tartott fórumbeszélgetést, amelyen mai hírességek vonzerejét, befolyását mutatta be. A folytonos megfelelés, újítás, hajsza a magasból a legmélyebb pontokra tudja őket repíteni. Felhívta a figyelmet, hogy az illúziós sztárság felett Jézus Krisztus az igazi sztár, akinek hírneve nem pecsételődött meg, aki igazi példakép lehetne a mai fiataloknak, méltó arra, hogy kövessék, imádják és utánozzák. 

Lőrincz István a 12 éves börtönlelkészi szolgálata folyamán összegyűjtött tapasztalatait osztotta meg. A Marosvásárhely alsóvárosi lelkipásztor a börtönmisszióról beszélt a fiataloknak. Elmondta, régen is voltak igazgyöngyhalászok, akik időt, energiát fektettek abba, hogy megkeressék az igazgyöngyöket. Ma sincs ez másképpen, és a börtönben is találhatunk igazgyöngyöket, ha türelmesek vagyunk. 

Az ózdi Terápiás Központ munkatársai „Legjobb pia a terápia” című fórumbeszélgetése interaktív tevékenységekkel, drogdealerek és fogyasztók közti éles vitával világított rá a függőség veszélyeiről, a központ munkásságáról és az alkalmazott terápiákról is megosztott pár információt. 

Győzelem és bukás a XIII. IKE Találkozó második és harmadik napján

Felfele bukni – így hangzott Márton Előd lelkipásztor fórum-beszélgetésének címe, melyről megtudtuk, hogy ez apolitikában használatos kifejezés. Bukás – mindenki retteg tőle, fél kudarcot vallani, csalódást okozni. A beszélgetés során fény derült arra, hogy ez a szükségtelen, hisz Isten mindenkit alkalmassá tesz a szolgálatra, valamire kinevezett, elhívott, megbízott egy feladattal, és segít véghezvinni azt. Megtudtuk, hogy a bukásokat pozitívum is követheti. Egy sikeres ember vállalja a kudarcot, megéli, elkönyveli, feldolgozza azokat, majd épül, fejlődik, tanul belőle. Istentől pedig mindenre választ kap az idő elteltével. 

Az IKE Találkozót úrvacsoraosztással egybekötött szabadtéri istentisztelet zárta augusztus 4-én, Vasárnap, amelyen Simon Barni szolgált, úrvacsorai beszédet pedig Gál Adél teológus mondott.