GKE: semmisítsék meg a szlovákiai „himnusztörvényt

A Generális Konvent Elnöksége – a Kárpát-medencei magyar református egyházi vezetők testülete – 2019. április 11-i budapesti ülésén megdöbbenését fejezte ki a szlovákiai „himnusztörvény” miatt. A Generális Konvent csatlakozik és támogatja a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinati tanácsának április 6-án kiadott nyilatkozatát, amely tiltakozik a hátrányos jogszabályváltozás miatt.

A Szlovákiában élő magyarok elidegeníthetetlen joga, hogy a magyar himnuszt énekeljék. A magyar himnusz nem csak nemzeti imádságunk, hanem egyben a református énekeskönyv egyik éneke. Mivel a szlovák állam minden állampolgárának biztosítja a szabad vallásgyakorlást, ennek része kell, hogy legyen a magyar nemzeti imádság is.

GKE: semmisítsék meg a szlovákiai „himnusztörvényt

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa március 27-én hozott döntését az egyház hitelveibe és a nyilvános vallásgyakorlásába való súlyos beavatkozásnak tekintjük, amely sérti a jogállamiságot. A lelkiismereti és vallásszabadság durva megsértése a Generális Konvent számára elfogadhatatlan.

Kérjük a szlovákiai törvényhozókat, hogy ezt, a demokratikus alapjogokat sértő törvényt semmisítsék meg.

A Generális Konvent Elnöksége azt kéri, hogy továbbra is énekeljék a magyar himnuszt minden külhoni gyülekezetben is. A költészet napján emlékeztetünk arra, hogy a magyar himnusz a nagy református költő, Kölcsey Ferenc imádsága, közös nemzeti örökségünk része.

 

Budapest, 2019. április 11.

Generális Konvent Elnöksége