Folyamatosan romlik a Bolyai líceum épületének állaga

Folyamatosan romlik a Bolyai líceum épületének állagaNem okolható a Református Kollégiumnak és a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak otthont adó épület állagáért a református egyház Ballai Zoltán gazdasági tanácsos szerint. Az Erdélyi Református Egyházkerület tanácsosa a Népújságnak adott interjúban kifejtette, azért sem okolható az egyház, mert sajnos ilyen állapotban szolgáltatta vissza a román állam a jogos tulajdonosának az épületet, másrészt azért, mert a visszaszolgáltatás óta eltelt időben a polgármesteri hivatal nem tett eleget szerződésben vállalt kötelezettségének.

Ballai Zoltán szerint a Sáros utca felőli homlokzat felújítási terve elkészült, a kivitelezési összeget is meghatározták, ám a további lépéseket a polgármesteri hivatal illetve Dorin Florea polgármester hozzáállásától tették függővé. A Bolyai utca felőli oldalon az elmúlt nyáron az ablakszemek rögzítése révén 100 nyílászárót sikerült a következő 4-5 évre biztonságossá tenni. A csempekályhák állapotának felmérésére és az alkalmankénti újrarakásra és javításra a tanévkezdés előtt került sor, ezek rendbetétele jelenleg is folyik. Ugyanakkor folyamatban van a csatornák tisztítása is. Mindezekben nagy szerepet játszik az is, hogy műemlék épületről lévén szó, minden beavatkozás az épületen műemlékvédelmi dokumentációt igényel.

Az épület teljes felújítására egy EU-s projektet kellene megpályázni, ehhez azonban szükség lenne az önkormányzat pozitív hozzáállására is. A marosvásárhelyi önkormányzat azonban több évi bérrel el van maradva, 2009 végétől nem fizeti a szerződésben vállalt bért az iskolaépületért, azaz 2,5 millió lejjel tartozik az egyháznak. Reálisan nézve az összegeket, a jelenleg törvény által szabályozott bérleti díjból ötvenévi halmozás után lehetne egy nagyobb horderejű felújítást végezni az épületen. Ballai Zoltán szerint amennyiben nem sikerül a marosvásárhelyi önkormányzattal megegyezni, az egyház saját maga is megpróbálja az épület helyreállítását megpályázni.

 

Forrás: Népújság

Fotó: Népújság