Felújított Kolonits-orgona szól Sepsibodokon

Szentháromság vasárnapján gyűlt össze a sepsibodoki gyülekezet hálát adni az 1867-es Kolonits-orgonáért, amelyet z Erdélyi Református Egyházkerület, a Magyar Kormány jelentős anyagi segítségével újíthattak fel.

Az igét Incze Zsolt György esperes hirdette. Fotó: Sepsibodoki Református Gyülekezet Facebook-oldal

A hálaadó istentiszteleten az igét Incze Zsolt György, a Sepsi Református Egyházmegye esperese hirdette a 2Kor 8,3–5 alapján. Hangsúlyozta, hogy a világnak szüksége van a keresztyén emberekre, akik szeretettel adják oda önmagukat egy jó ügy, egy embertárs, egy bajba jutott segítésének érdekében. Beszédében kiemelte, hogy mindannyian értékesek vagyunk, mindannyiunk szívében, lelkében van valami, amit másnak adni tudunk, és amiből másnak adnunk kell.

Az orgona 1867-ből való. Fotó: Sepsibodoki Református Gyülekezet Facebook-oldal

Roth Levente lelkipásztor beszámolt a munkálatokról, amelyek 2019-ben kezdődtek, amikor az orgonát elszállították Pap Zoltán székelyudvarhelyi mester műhelyébe. Az orgona 2021 tavaszán került vissza különféle felújítási munkálatok után. Lelkipásztor reményét fejezte ki a jövőre nézve: az orgona hangja nem fog visszhangozni a templomban, mindig lesz, akinek az énekét kísérje, hiszen ahogyan egyházi énekünkben is valljuk: „Áldjad, én lelkem a dicsőség erős királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zeng hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!” – mindent Isten szent nevének dicséretére teszünk.

Az ünnepségen a gyülekezet kórusa is szolgált. Fotó: Sepsibodoki Református Gyülekezet Facebook-oldal

A hálaadó istentisztelet ünnepivé, felejthetetlenné tételében közreműködött Sipos Lehel orgonaművész, az egyházközség kórusa, valamint az ifjúsági csoport egy része.