Felhívás – gyűjtés a zsoboki Bethesda Gyermekotthon számára

A zsoboki Bethesda Gyermekotthon Romániában az egyetlen ilyen jellegű intézmény, amely teljes mértékben egyházközségi fenntartású és működésű. Fennállása óta közel 400 gyerek fordult meg rövidebb-hosszabb ideig az otthonban, amely a jövőre nézve is folytatni kívánja áldásos tevékenységét.

A jelenlegi gyermekvédelmi törvény azonban nem engedélyezi a nagy létszámú gyermekotthonok működtetését. A gyermekek elhelyezése csak családtípusú otthonokban lehetséges. Ebben a kényszerű helyzetben, ahhoz, hogy a Bethesda Gyermekotthon fennmaradhasson, családtípusú otthonná kell átalakuljon

Az átszerveződés viszont csak két családtípusú ház felépítésével oldható meg, mivel egy épületben maximálisan tizenkét gyerek elhelyezése engedélyezett. Ezért 2020 decemberében az egyházközség uniós támogatásért folyamodott. Megjegyzendő, hogy Romániában 2022. október 1-től már nem működhetnek nagy létszámú otthonok. A Bethesda működési engedélyét csupán azért nem vonták vissza, mert folyamatban van az uniós beruházás.

A projekt közel 7 000 000 lejes összértékéből 5 700 000 lejt nyertek el uniós finanszírozásból, 1 300 000 lej önrészt kell a gyülekezet előteremtsen 2024. szeptember 30-ig.

A zsoboki családi típusú gyermekotthon látványterve

Huszonnyolc gyermek sorsáról van szó és huszonnégy alkalmazott munkahelyéről. A gyermekotthon szervesen beépül a közösség életébe, ha megszűnik, automatikusan bezár az iskola, az alkalmazottak elmennek máshová dolgozni, ami katasztrofális következményekkel jár majd a falu jövőjét illetően is.

Kétségtelen, hogy a zsoboki gyülekezet erejét messzemenően meghaladja a szükséges összeg előteremtése.

2024. január 29. keltezésű levelében dr. Nagy Alpár-Csaba zsoboki lelkipásztor és Ruzsa Erzsébet, a Bethesda Gyermekotthon igazgatója Isten gondviselésében bízva, mindannyiunk segítségét kéri.

Az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsa tudatában lévén annak, hogy a Bethesda Gyermekotthon munkájára a jövőben is szükség van, támogatja azt a kezdeményezést, amely jelenleg is zajlik a gyülekezetben annak érdekében, hogy megvalósulhassanak az új törvény által előírt követelmények.

Az Erdélyi Református Egyházkerület a 15 esperesi hivatal felé intézett felhívásában arra kéri a gyülekezeteket, hogy hathatósan vegyenek részt a zsoboki  Bethesda Gyermekotthon megmentésében.

Miként a bajba jutottakat eddig erejükön felül segítették gyülekezeteink, megalapozott a reménység, hogy Isten dicsőségére és a zsoboki gyermekek javára most is áldozni fognak.

 

A gyülekezet több segítési formát is megnevez levelében, ezek a következők:

  1. Arra kérik a gyülekezeteket, hogy imádkozzanak a nyilvános istentiszteleteken a zsoboki gyülekezetért és a munkáért, amelynek nekikezdtek.
  2. Adományokkal, amelyeket a cikk alján található bankszámlák valamelyikére lehet utalni.
  3. Téglajegyek értékesítésével és megvásárlásával, amelyeket igény szerint bocsátanak az adományozók rendelkezésére. Van 20 lejes, 50 lejes és 100 lejes téglajegy.
  4. Facebookon, az „Építsünk családtípusú gyermekotthont Zsobokon – támogató és licitcsoport”ban való részvétellel. Itt azzal támogathatják a gyülekezetet, ha licitálnak az itt felkínált tárgyakra és szolgáltatásokra, illetve, ha felajánlanak licitre, eladásra különböző értéktárgyakat, szolgáltatásokat, amelyeknek értéke adományként a zsoboki gyülekezet bankszámlájára érkezik.
  5. Ha részt vesznek azokon a jótékonysági rendezvényeken, amelyeket a Gyermekotthon építésének javára szerveznek, valamint jótékonysági rendezvények szervezésével.

 

Adományokat a következő bankszámlák valamelyikére lehet küldeni:

Lejes adományok számára: RO80BTRLRONCRT0681410801

Beneficiar: Parohia Reformata Jebucu, CUI: RO4566224. A tárgyhoz azt kell írni: DONATIE.

Eurós adományok számára: RO30BTRLEURCRT0_681410801.

Forintos adományok számára: RO43BTRLHUFCRT0681410801.

SWIFT kód: BTRLRO22