Falutalálkozó Magyarberétében

A Beszterce környéki kisebb települések, ahogyan más nagyvárosoktól távolabb eső falvakon is, egyre csökken a népesség. A város vonzását egy kis falusi település már nehezen tudja pótolni. Vannak azonban olyan alkalmak, amikor az emberek a szülőfalujukra szeretnek emlékezni, az otthon hagyott szülőkkel, nagyszülőkkel együtt ünnepelni. Ilyen alkalom volt az október elején Magyarberétében megszervezett falutalálkozó is.

Falutalálkozó Magyarberétében

Hogy egy falu életében milyen jelentős az az alkalom, amikor a püspök is odalátogat, jelzi az is, hogy Magyarberéte bejáratánál lovas kocsival fogadták Kató Béla püspököt október 8-án, aki a falutalálkozóra érkezett igét hirdetni. Sajóudvarhely polgármestere, Sfintean Sorin Ioan innen kísérte be a püspököt a református parókiáig, ahol népviseletbe öltözött fiatalok mellett Vajda Dániel igazgatótanácsos, az egyházmegye képviselője és Molnár Helén lelkipásztor palástban köszöntötték.

Falutalálkozó Magyarberétében

A hálaadó istentiszteleten Vajda Dániel szamosújvári lelkipásztor végzett liturgiai szolgálatot, majd Kató Béla püspök hirdette az igét a Lk 17,4-5 alapján. Prédikációjában arról beszélt, hogy sokszor akarunk azzal kedveskedni egymásnak, a rég nem látott ismerősöknek, hogy semmit sem változtak, és bár ezt a külsőre értjük, baj, ha ez a lelkünkre is igaz. Jézus tanítványai azt kérték Mesterüktől, hogy növelje a hitüket, mi azonban szégyenkezve vallhatjuk be, hogy ritkán kérünk ilyet imádságainkban. Nem vagyunk képesek úgy hinni, hogy kétszer vagy akár többször megbocsássunk, vagy ne aggodalmaskodjunk, megtisztítsuk magunkat minden bűnös vágytól, szeressük ellenségeinket. Jézus olyat kér tőlünk, amit mi lehetetlennek tartunk, mert nem tudjuk a hitünket helyesen megélni. Élő hite csak annak van, akinek élő kapcsolata van Istennel. Ez az alkalom azért fontos, mert együtt kérhetjük Istent, hogy növelje a hitünket. A növekedés feltételei bennünk vannak, a hitünket pedig meg kell élni, hiszen az kézzel fogható, valós cselekedetekben mutatkozik meg. Az emberek gyakran a földi élet mindennapjaihoz kötik a hitüket, azt azonban tudatosítanunk kell magunkban, hogy minden, ami körülöttünk történik, a hitünktől függ. Óriási lemaradásunk van a hitben, pedig családunk, közösségeink jövője függ hitünk nagyságától.

Falutalálkozó Magyarberétében

Igehirdetés után Vajda Dániel, a Dési Református Egyházmegye tanácsosa köszöntötte az egyházmegye nevében az ünneplőket, majd Alexandru Pugna, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke, Sfintean Ioan polgármester, Décsei Attila Lehel, a megyei RMDSZ elnöke mondott köszöntő beszédet. Az ünnepségen szolgált a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának kamarakórusa, valamint a gyülekezet ifjai is zenés-verses összeállítással örvendeztették meg a gyülekezetet.  

Szöveg és fotó: Kiss Gábor