Evangelizációs hét a nagygalambfalvi roma gyerekeknek

Tizenkettedik alkalommal tartottak Interetnikai Szocializáló Keresztyén Nyári Táborozást a nagygalambfalvi Pusztán a helyi roma gyerekeknek – számol be a székelyhon.ro portál. Az egyhetes felzárkóztatási programsorozatot Tobias Waltzok ifjúsági lelkész és a németországi Jugendscheune Melaune Keresztyén Ifjúsági Egyesület szervezi, a programok levezetésében a helyi ifisek is segítenek.

Evangelizációs hét a nagygalambfalvi roma gyerekeknek

Tobias Waltzok Erdélyben önkénteskedve, cigánypasztorációs feladatokat ellátva szerette meg Székelyföldet, ekkor ismerkedett meg Kányádi György lelkipásztorral, akivel megszervezték a romatelepi programsorozatot. Tobias Németországban felkészített önkéntesekkel érkezik, hogy segíthessen a falunak a romák felzárkóztatásában. Annyira népszerű a romatelepen, hogy több gyereket a nevével anyakönyveztettek.

Evangelizációs hét a nagygalambfalvi roma gyerekeknek

Idén 35 roma gyerek, 18 németországi és ugyanennyi helyi fiatal vett részt a foglalkozásokon. A gyerekek figyelmesek, aktívan részt vesznek, felidézik az előzőleg tanultakat. A lelkipásztorok szerint nagyon erősen kötődnek saját közösségükhöz, és érdemes velük foglalkozni, megéri tenni értük, de ezt folyamatban kellene végezni, az egyhetes táboron túl is kell gondolkodni. A telepen 270 személy él, a gyerekek beiskolázása azonban nehézséget okoz: rendszertelenül járnak be, 13-14 éves korukban pedig kimaradnak házasság, munka, a család fenntartása miatt.Evangelizációs hét a nagygalambfalvi roma gyerekeknek

A németországiak közül idén már a századik önkéntes fordul meg Erdélyben, a fiatalok megismerkednek az itteni falusi élettel, örömeivel, a galambfalviak a nyelvet tanulják, Németországba látogathatnak.

 

Fotó: székelyhon.ro/ Barabás Ákos