Értékteremtő gyermekszívek

A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartozik a betlehemezés, amely sajátosságai alapján a jellegzetes kelet-közép-európai szokáskör része. A tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum hetedik osztályos diákjai az idei tanévben is beneveztek az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által meghirdetett SzékelyKapuk-ZöldKapuk pályázati program nemzetközi vetélkedőjére, melynek témája az európai civilizációs alapminta dramatizálása betlehemezéssel. A program egyik fő célja a keresztyén nevelés, amely feleleveníti a betlehemezés hagyományát, illetve a közösségi kulturális értékteremtés.

Értékteremtő gyermekszívek

„Miután az osztályfőnöknő közölte velünk, hogy ebben az évben is előadjuk a betlehemes szerepet, mindenki újult erővel látott hozzá a készülődéshez. Együttes erővel találtuk ki az angyalok táncát, választottuk ki az énekeket, kántálásokat, osztottuk szét a szerepeket, terveztük a díszletet és gyakoroltunk. Én nagyon jól éreztem magam minden próbán, és örömmel vettem észre, hogy az együttműködés még jobban összekovácsolta osztályközösségünket. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is voltak kisebb-nagyobb gondok, de sikeresen megoldottuk valamennyit. Szép betlehemes műsorunkkal megajándékoztuk az ovisokat, a bágyoni öregotthon lakóit, szüleinket, tanárainkat, vendégeinket, így mindenki szürke hétköznapjába sikerült egy kis fényt, mosolyt becsempésznünk, hiszen a szeretet ünnepe erről szól. Hálaéneket zeng ajkunk, örömet hirdetünk játékunkkal” – vallja Bercia Antónia, a Gyermekszívek csapatának egyik angyala.

Értékteremtő gyermekszívek

A civilizációs jelentőségű kulturális hagyományokra épülő program a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elven alapszik. A diákok megismerkednek a pozitív cselekvés lehetőségeivel és egy gyümölcsöző, friss, időtálló életszemlélettel.

Máté Hajnalka irányítótanár