Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban

Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban 2019. szeptember 30-án. A régészek a templom felújítása alatt végeztek ásatásokat, amikor a kriptát – amely négy holttestet rejtett – megtalálták. A lelet jelentőségét növeli, hogy Erdélyben 120 éve találtak utoljára érintetlen kriptát, Csók Zsolt, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze szerint európai jelentőségű leletről beszélhetünk.

📷 Kiss Gábor

A reggeli órákban megbontott kriptában valószínű 17-18. századiak a leletek, amelyeket a régészek elkezdtek kiemelni és konzerválni. Csók Zsolt elmondta, hogy a holttesteket a kiemelés után ún. karanténba helyezik, hogy minél jobban megőrizzék azokat. Ezt követően a kolozsvári történeti múzeumba szállítják a holttesteket és az ezüst csillagformával veretezett koporsókat, hogy ott megvizsgálják azokat.

📷 Kiss Gábor

A kriptában két felnőtt és két gyermek koporsóját kapták meg, az egyik koporsón a „Bánffy K” feliratot találták meg a régészek. Csók Zsolt szerint egy 3-4 éves gyerekről lehet szó, akit díszes ruhákba öltöztettek. A ruhákban illatos növények maradványai is fellelhetőek, ezek közül egyelőre a rozmaringot azonosították a helyszínen. A gyerek holttestén brokát párta volt ezüst csipkével.

📷 Kiss Gábor

A bánffyhunyadi református templomban zajló ásatások a templom felújításához kapcsolódnak. A gyülekezet 2017-ben nyert uniós pályázatot, amely során közel 2 millió eurót kapnak a templom teljes felújítására. A felújítás befejezésére összesen négy év áll a gyülekezet rendelkezésére.

Kiss Gábor