Erdélybe látogat Nick Vujicic

Példás együttműködés bontakozott ki a romániai és magyarországi egyházak és társadalmi szervezetek között, hogy Nick Vujicic nemzetközi hírű prédikátor, szónok erdélyi és budapesti látogatását megszervezzék. A végtagok nélkül született motivációs tréner október 23-án Kolozsváron, október 24-én Sepsiszentgyörgyön, 25-én pedig a Budapest Arénában tart előadást.

Erdélybe látogat Nick Vujicic

Az eseménnyel kapcsolatban csütörtökön, szeptember 26-án tartott sajtótájékoztatót Soltész Miklós államtitkár, László Viktor, az Ez az a nap! mozgalom vezetője, Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője, Adrian Tamas, a Betel Baptista Gyülekezet lelkipásztora, illetve Tussay Szilárd, az IKE ügyvezető igazgatója Kolozsváron. „Nick Vujicic világszinten számos motivációs előadást tart, előadásainak témái a fogyatékosság, a remény és a keresztyén hit. Élete és pályafutása sokunk számára lehet példaértékű, bátorító gondolatai erőt adnak a mindennapokban. Előadásai iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt szólnak” – jelezték a szervezők.

Erdélybe látogat Nick Vujicic

Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány küldetéseit mutatta be: „A fogyatékkal élőknek naponta meg kell küzdeni a világ kihívásaival. Ehhez az szükséges, hogy ne adjuk fel, és megkapjuk a szükséges támogatást, segítséget a társadalomtól. Azért dolgozunk, hogy programjainkon átadjuk az üzenetet a fogyatékkal élőknek, hogy nem szabad feladni. Az erőnk nagyon nagy, ha összefogunk” – jelentette ki az alapítvány szóvivője. Elmondta: harmadjára hívták meg Nick Vujicic előadót Magyarországra, Erdélybe pedig először látogat el. „Végtagok nélkül született, de elképesztően nagy ereje, hite, üzenete van a világ számára. Ezért tartjuk fontosnak, hogy elhívjuk, hogy átadhassa üzenetét az itt élőknek” – hangsúlyozta Papp Szabolcs, aki szerint a 21. századi információáradatban a fiatalok nehezen kapják meg a megfelelő üzeneteket, a motivációs előadáson, igehirdetésen való részvétel pedig éreztetheti velük az összefogás erejét, a fiataloknak, sérülteknek pedig megmutathatja, hogy az életben nemcsak nehézségek, hanem értékek is vannak.

Soltész Miklós magyarországi egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár az előkészítő folyamat részleteibe avatta be az egybegyűlteket: a magyar kormány és a Nem Adom Fel Alapítvány már több sikeres együttműködés tudhat maga mögött. Céljuk az volt, hogy Nick Vujicic magyarországi látogatásain át minél több fiatalt szólítsanak meg, a mostani budapesti látogatás előkészítésekor pedig jó ötletnek tartották Erdélybe is elhívni az előadót. „Keresztyénségünk összeköt, a résztvevők felekezettől függetlenül együtt hallgathatják a prédikátort, emellett fogyatékosságából adódó ereje sok fiatalt megmozgathat, közösen kapnak erőt” – hangzott el. Az államtitkár elmondta, a kormány negyven millió forintos támogatása nemcsak a magyarországiakat segíti, hanem külhoni előadásokat, ezáltal pedig a két nemzet fiataljainak együttlétét is támogatja. „Fontos, hogy magyar és román fiatalok, keresztyének együtt legyenek, és egymás felé is nyitottabbá váljanak” – hangsúlyozta Soltész Miklós, és köszönetet mondott az egyházak összefogásáért, a szervezők munkájáért. Az előadások több tízezer résztvevőt megmozgatnak majd, aminek nagy jelentősége van, hiszen 15-20 évvel ezelőtt a média, az emberek nem érdeklődtek volna ennyire egy ilyen esemény és a fogyatékkal élők ügye iránt. Az angol nyelvű előadásokon a szervezők biztosítják a román és magyar fordítást.

Erdélybe látogat Nick Vujicic

László Viktor az Ez az a nap! mozgalom szerepét mutatta be. Szinte húsz éve szerveznek nagyszabású, 10-15000 fős felekezetközi rendezvényeket Budapesten. Dicsőítő zenekarokat hívnak több felekezetből, a rendezvény pedig többnyelvű, a környező országokból is egyre többen érkeznek, köztük Romániából is egész busznyi csapatok, hogy együtt ünnepeljék Istent. „Már nem az a nagy dolog, hogy különböző felekezetek együtt vannak, hanem hogy különböző nemzetek, népek együtt imádkoznak, és megáldják egymást” – mutatott rá a rendezvény vezetője. 2020-ban az újonnan épülő Puskás stadionba 50-60000 ember embert várnak az eseményre Isten dicsőítésére, a turné utána húsz másik városban folytatódik. „1953-ban Rákosi úgy nyitotta meg az előző stadiont, hogy a kommunizmus csillagát akarta felemelni. Mi az új stadionban Jézus nevét emeljük fel” – jelentette ki László Viktor. Hozzátette: Nick Vujicic előadásain ezúttal nemcsak motivációs tréning, hanem igehirdetés is lesz, a jegyek gyors felvásárlása pedig azt bizonyítja, hogy nagy éhség van az evangéliumra Romániában és Magyarországon egyaránt.

Adrian Tamas, a Betel Baptista Gyülekezet lelkipásztora a román szervezetek megbízottjaként beszélt az együttműködésről. „Jézus a reménység és a jövő üzenetét adta át. A János evangéliumában az egységért imádkozik, amely határokon és etnikumon átível, meghaladja nyelveinket: Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, akiket nékem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi” – idézte fel a lelkipásztor, és felhívta a figyelmet az együttműködés, összefogás eredményességére. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy magyarok és románok együtt hallhatják Jézus Krisztus örömüzenetét, amely a reménység, a jövő üzenete a fizikai és lelki kihívásokkal küzdőknek egyaránt.

Erdélybe látogat Nick Vujicic

A kolozsvári előadásra az esemény meghirdetése után három hét alatt elfogytak a jegyek, de a sepsiszentgyörgyi arénában is hamarosan betelnek a helyek. Az esemény szervezői: Ez az a nap!, Nem adom fel Alapítvány, IKE, Believe, Peniel Romania. Partnerek: Erdélyi Református Egyházkerület, Magyar Unitárius Egyház, Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház, Kolozs-Dobokai Római Katolikus Főesperesség, Ekklesia Gyülekezet.

 

Berekméri Gabriella