Erdei iskola Szovátán

Szept 5-9 között szervezte a Marosvásárhelyi Református Kollégium az “Ép testben ép lélek” erdei iskolát Szovátán a Teleki kertben. A hét első felében a IX beta osztály vett részt a programon, a hét második felében pedig a IX alfa osztály. A projektet az iskolalelkész és a két osztályfőnök vezette, a program lebonyolításában segített az iskola két lelkésztanára.

Erdei iskola Szovátán

Az erdei iskola célja az volt, hogy nem formális pedagógiai módszerekkel szerettessük meg a diákokkal az iskolát, az osztályközösséget, ismerkedjenek meg osztályfőnökeikkel és vallástanáraikkal. Iskolán kivüli keretben, erdei környezetben próbálhatták ki és sajátíthatták el a Református Kollégium szellemiségét, fejlődhettek testi-lelki-szellemi téren.

A programban volt reggel és esti áhítat, éneklés, vetélkedő bibliai állomásokkal, kirándulás a Medve tó körül, tábortűz, társas játék és rengeteg csoportdinamikai játék. A diákok be kellett jelöljék, hogy hol vannak a csoportfa ábrán, ezzel tudasították helyüket a csoportban. El kellett készítsék “Az én osztályom” című kollázst kiscsoportokban, részt vettek Értéktőzsdén, ahol az értékek piacán kellett vásároljanak. Az “Elveszve az óceánon” feladatnál kellett rangsorolják fontossági sorrendben, hogy a hajó süllyedése esetében milyen eszközökkel indulnak el a mentőcsónakkal a part felé, mely ezer mérföldre van. A tábor lakói nemcsak a diákok és a tanárok voltak, hanem három törzsvendég is volt, egy fekete, egy barna és egy vörös mókus.

Erdei iskola Szovátán

A programok végén a hőmérő módszerével értékeltük ki az osztályokkal a napokat. A képzeletbeli hőmérőn, ahol 0 fok a legkisebb érték és a 100 fok a legmagasabb érték, a diákok megállapították, hogy melyik programpont milyen hőfokon volt. A visszajelzések alapján sikeresnek könyveltük el az erdei iskolát, a programok pozitív értékelést kaptak, sőt a hangulatra volt aki 120 fokot adott.

Erdei iskola Szovátán

Mens sana in corpore sano, hangzik a latin közmondás, “ép testben ép lélek”. Ezen a héten a testünk-lelkünk-szellemünk egyensúlyban volt, elmondhatjuk, hogy igazán elemünkben voltunk. Testileg-lelkileg-szellemileg megújulva tértünk haza, összetartó osztáyközösségekkel, feledhetetlen emlékekkel. Hálát adunk az Úrnak ezekért az élménydús napokért és nem utolsó sorban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, akinek a támogatásával létrejöhetett ez a projekt.

 

Márton Előd, iskolalelkész