Épület-karbantartási továbbképzés a műemlék templomok gondozóinak

A Teleki László Alapítvány 2014-ben és 2015-ben műemlék épületek karbantartására vonatkozó továbbképzés-sorozatot szervezett Felvidéken és Kárpátalján a műemlék templomokban szolgáló lelkipásztorok, illetve gondnokok, harangozók, presbiterek részére. Idén, május 16-18. között Erdélyben három különböző helyszínen hasonló előadássorozatot szerveznek: Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában.

A Magyar Kormány által 2016-ban elindított Rómer Flóris terv célja a határon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása. E cél elérését a műemlékek kutatása, dokumentálása és felújítása mellett azzal is elő kívánják segíteni, hogy olyan képzéseket, előadássorozatokat szerveznek, amelyek keretében a műemlékek tulajdonosai hasznos ismereteket kaphatnak az épületek karbantartásával kapcsolatos fontos tennivalókról, pályázati lehetőségekről.

Épület-karbantartási továbbképzés a műemlék templomok gondozóinak

A szakmai továbbképzés célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatát, karbantartását és kisebb javítását illetően. A kurzus keretében előadások hangzanak el az építészet, fa, textil, falkép, kő, fém és papírrestaurálás témakörökben, és a meghívottak konkrét kérdéseikre is választ kapnak. A továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos rongálások, amelyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a műemlékeken (pl. villanyszerelési munkálatok, falvésés során a festékréteg alatti freskók tönkretétele, kutatás nélküli vakolatleverés, stb.). A továbbképzésen kitérnek azokra a helyi közösségek által könnyen elvégezhető karbantartási munkálatokra, amelyek rendszeres alkalmazása esetén, hosszú távon is megakadályozható az épületek károsodása (pl. vízelvezetés biztosítása, növényzet irtása, tető karbantartása, galambok távoltartása stb.).

Az egynapos konferenciákat három különböző helyszínen rendezik meg: május 16-án, Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központba, május 17-én Szovátán, a Teleki Tanulmányi Központba, május 18-án pedig Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házba várják az érdeklődőket. A rendezvény ökumenikus, a római és görög katolikus, református, unitárius és evangélikus felekezetek lelkipásztorait és a gyülekezetek képviselőit egyaránt szeretettel várják.