Emberhalászok és vízi presbitérium

Rendhagyó és érdekes programot szervezett hétvégén a Kolozsvári és Dési Egyházmegye lelkipásztorai számára Páll Zoltán magyarkályáni és Orbán Tibor szépkenyerűszentmártoni lelkipásztor. Arra gondoltak ugyanis, hogy a reformáció 500 éves jubileumának évében a sok munkavégzés közbe egy kikapcsolódási napot is beiktassanak. Ilyen alkalom volt október hetedike, amikor a két egyházmegye lelkipásztorai – a szombati napra és a hűvös időre való tekintettel sokan inkább otthon maradtak – belekóstolhattak a halászat tudományába: Páll Zoltán és társa, Orbán Tibor a kollégákat a Mezőségen fekvő cegei tóhoz hívta.

Az érkezők a cegei Wass-kúria udvarán gyülekeztek. Az egykori uradalmi házat a Wass utódok feladták, az ingatlan elhanyagolt állapotban van, azt a szomszédban élő Som család gondozza – úgy, ahogy. Nyáron néha egy magyar nemesi család veszi birtokba rövid ideig.

Emberhalászok és vízi presbitérium 

A lelkipásztorok a Wass kúriához nem messze fekvő kis református templom felé vették az irányt, ahol Vetési László tartott rövid áhítatot. Az igehirdető a halfogás történetét olvasta fel, és elmondta: a mezőségi lelkipásztornak is az a feladata, hogy a mélyre evezzen, ugyanis a vidéken élő mindegyik magyar lelket meg kell találnia és meg kell tartania.

Igehirdetést követően a jelenlevők a mintegy 200 méterre fekvő tóhoz indultak, ahol a lelkipásztorok a tanítványok munkájával ismerkedhettek. Természetesen nem mindenki, hiszen voltak olyanok is, akik rendkívül komoly felszereléssel érkeztek hódolni szenvedélyüknek.

Emberhalászok és vízi presbitérium

Délre kisütött a nap, felmelegedett az idő, a két egyházmegye lelkipásztorai pedig kellemesen töltötték együtt az időt beszélgetéssel, régi emlékek felidézésével, később bográcsgulyás elfogyasztásával. Tény azonban, hogy meglátszott, miszerint az emberhalászat a fő foglalkozásuk, hiszen szinte semmi sem akadt a horogra. Viccesen jegyezték meg egyesek: következő alkalommal – a hétvégi kikapcsolódást ugyanis rendszeresíteni szeretnék – néhány presbitert illene a víz alá küldeni, hogy ott szorgalmasan akasszák a kifogandó halakat a lelkipásztorok halászbotjára.

 

Somogyi Botond