100 éves története során először tartott online közgyűlést az IKE

„Manapság rengeteg mindennel úgy vagyunk, hogy ez nekem jár. Az elismerés, a fizetés, a mindennapi kenyér, a munkahelyem, az egészségem, a családom – olyan természetes! Megdolgoztam érte, nekem jár! Méltányos – talán rendjén is van. De ha csak ez van, akkor rengeteg szorongás, csalódás, szenvedés is lesz, mert megkapom-e, ami jár nekem? Akkor csak magamra figyelek. Csak egyetlen nap mennyi mindent kapunk, amiért a kisujjunkat sem kellett felemelnünk? Mid van, amit nem Istentől kaptál volna?

A hála a hit része – ahogy Jézus megfogalmazza a hálát adó betegnek: a te hited megtartott téged. És milyen nagy dolog így hálát adni, ahogy ez a samáriai (idegen), hogy visszatér Jézushoz, szemébe néz, dicsőíti az Istent! Megpróbálok így hálát adni a leköszönő elnökségért, személyre szabottan, és hálát adni az új IKE-elnökségekért. Azért, hogy vagytok. Köszi, hogy vagy. Hálát adok, Uram, hogy vagytok!” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tisztújító Közgyűlést Ruszka Sándor IKE-elnök.

Online térbe kellett áthelyezni az idei közgyűlést.

A világjárványra és a romániai egészségügyi helyzetre való tekintettel az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége (IKE) története során először tartott tisztújító közgyűlést online felületen, október 15-én. A közgyűlésen részt vettek az Erdélyi Református Egyházkerület 14 egyházmegyéjének IKE képviselői, a marosvásárhelyi és kolozsvári főiskolások képviselői (MiFIKE és FIKE), az Algyógyi Ifjúsági Központ képviselője, valamint az IKE leköszönő elnöksége. A közgyűlés első felében az elmúlt év országos programjairól tartott beszámolót Buksa Emese programkoordinátor, aki elmondta, hogy bár kihívásokkal volt tele az elmúlt év, azért örülhetünk ennek az időszaknak is, hiszen a segédanyagok gyártása (Lelkem csak Téged áld énekeskönyv, határidőnapló, bemutatófüzet) és rengeteg online közvetítés mellett sor került személyes és hibrid formában is a vezetőképzőre, munkatársképző tanfolyamra.

Sikerült továbbá ezt az időszakot is a fiatalokra való odafigyelésre fordítani, hiszen nagyon sok olyan közös tevékenységet tudtunk elindítani, amelynek a távolság nem volt akadálya, mint például az adventi koszorúkészítés, közös karácsonyi sütés, ajándékozás, amelyek hozzávalóit postán kapták kézhez a résztvevők. A közgyűlés napirendjén beszámolt a MiFIKE és FIKE, illetve az Algyógyi Ifjúsági Központ is az éves tevékenységekről. Az egyetemistákkal való tevékenységek a járvány különböző csúcspontjai szerint változtak, de mindkét város (Marosvásárhely és Kolozsvár) esetében is elmondható, hogy folyamatos volt, különösebb megszakítás nélkül. Mi több, a MiFIKE beköltözhetett az új székhelyére, a marosvásárhelyi Bernády téri régi bábszínház épületébe. Az Algyógyi Ifjúsági Központ az elmúlt időszakban a megszorítások miatt nem tudott vendégeket fogadni, és tartalékokból tartja fenn jelenleg magát, viszont különleges, hogy sikerült az elmúlt év alatt a teljes központot és az udvaron lévő református templomot és körtemplomot is teljesen felújítani. Így 2022-től teljes gőzzel várjuk a vendégeket, valamint indulnak a táborok és a továbbképzők is a szórvány bástyájában.

A 2015-ben újraszervezett IKE felépítése szerint az éves Közgyűlésen a 15 egyházmegye képviselői is beszámolót tartanak a megyei tevékenységekről. Kihívásokkal teli év volt mindenki számára: az elmúlt időszakban a 15 egyházmegyéből 14-ben sikerült tisztújító közgyűléseket tartani, ahol összesen 120 gyülekezet ifjúsági képviselője vett részt. Ez a számadat már csak azért is fontos, mert a járvány előtti egyházmegyei tisztújító közgyűléseken, 2018-ban, szintén 120 gyülekezet képviseltette magát.

A beszámolókat a 2020-as és 2021-es költségvetések követték, amelyet Tussay Szilárd ügyvezető igazgató mutatott be, majd a 2022-es költségvetés-tervezet után a 2022-es stratégia és tervek mentén elhangzott, hogy idén ősszel megrendezik az Országos Bibliaismereti Vetélkedőt, négy helyszínen a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivált és az azt megelőző Hangolót. 2022-ben pedig az IKE születésnapja környékén, február végén önkéntes gálára kerül sor Kolozsváron, majd március-május folyamán a munkatársképző tanfolyam következő három hétvégés alkalmára. Zárszóként pedig elhangzott, hogy 2022. júliusában a zeteváraljai táborozóhelyen megrendezik a Válts irányt! IKE Fesztivált, az IKE Szövetség legnagyobb tömeget megmozgató alkalmát.

A közgyűlést tisztújítás zárta, amelynek eredményeként 2021 és 2024 között az IKE elnökségét Ruszka Sándor elnök, Mihály Dávid alelnök, Tóth Henrietta Beatrix titkár, Apetroae Lucas pénztáros és Tussay Szilárd ügyvezető igazgató alkotják. A leköszönő csapatból pedig köszönetet mondott a közgyűlés Buksa Emese, Jakab István és Vida Tímea szolgálatáért. Isten gazdag áldása legyen az egyházmegyei és egyházkerületi régi és új elnökségi tagok életén és tevékenységén!