Ehető versenyszám a 4. Paralimpián

Negyedik alkalommal szervezte meg november 14-én, szerdán a Csemete Alapítvány a Paralimpiát Kolozsváron, a Sonia Iovan sportteremben. A nem mindennapi esemény játékait Apró Rozália gyógytornász vezette, a speciális igényű és fogyatékkal élő fiataloknak szervezett ötkarikás játékokon a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának három csapata, a Providenta – Gondviselés – Fürsorge Egyesület, a Fébé Alapítvány, valamint a Csemete Integrált Játszóház csapatai mérték össze tudásukat, ügyességüket és nem utolsó sorban kitartásukat. A hagyományosnak semmiképpen nem nevezhető versenyszámok között labdát kellett egy pokrócon szállítani, akadályokat kerülgetni, babzsákokkal célba dobni és minél több diót összeszedni a földről, amit természetesen később meg lehetett törni és enni. Bár nem hagyományos díjazás volt, izgalmas versenyeken bizonyítottak a résztvevők, illetve bizonyították azt is, hogy nem a díj a fontos, hanem a közös játék, a közös drukkolás, az együtt célba érés. 

Ehető versenyszám a 4. Paralimpián

Berszán Lídia egyetemi tanár a paralimpia kezdeteiről beszélt, amelyet 70 évvel ezelőtt Sir Ludwig Guttmann idegsebész indított útjára. Bár eleinte csak a háborús sérültek rehabilitációjával foglalkozott, az 1948-as londoni olimpiával egy időben szervezett a Stoke Mandeville kórház hadisérültjei számára íjászversenyt. A verseny sikerén felbuzdulva mások is csatlakoztak a paralimpiához, 1960-ban már az első nyári játékon méretkeztek meg a sportolók Rómában. 

Ehető versenyszám a 4. Paralimpián

Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke szerint a résztvevők mosolya és lelkesedése az, amit erőt ad a szervezőknek, hogy a következő eseményre rákészüljenek. Az ő elkötelezettségük pedig az önkormányzatban tevékenykedőknek is erőt ad, hogy kiharcolják az esemény megszervezéséhez szükséges hátteret, támogatást. 

Ehető versenyszám a 4. Paralimpián

A paralimpia ötlete a Csemete Óvodából származik, ahol az integrált játszóház keretében hetente együtt játszanak a sérült és a sajátos nevelést és fejlesztést igénylő gyermekek. A paralimpia megszervezését a HEKS-EPER, Brot für die Welt (KhK) és a Diakónia Keresztyén Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókja – Írisz Ház támogatta. 

Ehető versenyszám a 4. Paralimpián

Kiss Gábor