Egy nap a 450 évért

Egy nap a 450 évért

Istentiszteleti közösségben, hitvallással, énekkel-zenével és körsétával jubiláltak a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye idén konfirmált fiataljai: 450 évvel ezelőtt keletkezett a heidelbergi káté, a reformátusok alaphitvallása. A belvárosi templomi áhítat után „Lépjünk 450 métert a 450 év alkalmából!” felhívással ünnepi körsétán vett részt a főtéren a háromszáz főnyi gyülekezet.

Szombat délelőtt folyamatosan érkeztek lelkészeik kíséretében az idei év konfirmandusai. A nagyobb csapatok szállításában szülők és gyülekezeti önkéntesek segítettek. A Backamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium ókollégiumának udvara hamarosan megtelt. A harmadik harangszó ünnepélyes zúgásától kísérve a jubileumi évre az egyházkerület által készíttetett zászló felvezetésével vonultak az istenházába. Hangolóként közös éneket tanultak – emlékfüzet tartalmazta a nap legfontosabb szövegeit. Bekő István Márton egyházmegyei katekétikai előadó fogadó szavai vezették be az ünnepélyt, ismertetve annak tartalmát, szándékát.

1563-ban Pfalz választófejedelme, III. Frigyes megbízásából írta Ursinus Zakariás és Olevianus Gáspár a heidelbergi kátét. A mindenki által kátéként ismert hitvallás 129 kérdés-felelet által fogalmazza meg a Biblián alapuló református hitet.

A beszámoló a Székelyhon portálon olvasható.