Egy év három hónapos a 95 éves IKE

Egy év három hónapja működik jelenlegi struktúrájában az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége. Bár egy-két egyházmegyei szövetség gondokkal küszködik, az utóbbi időszak azt mutatja, hogy az új struktúra hatékonyabb, könnyebben elérik a fiatalokat, illetve, hogy a fiatalok maguk is aktívabbak, magukénak érzik a szövetséget.

Egy év három hónapos a 95 éves IKE

Dávid István FIKE lelkipásztor áhítatával kezdődött meg augusztus 31-én az Algyógyi Keresztyén Ifjúsági Központban tartott IKE közgyűlés. Az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetségének közgyűlésén tíz egyházmegye képviselői jelentek meg, valamint az egyetemi misszió és az országos koordinációs iroda munkatársai.

Tussay Szilárd ifjúsági referens az elmúlt egy év három hónap fejleményeiről számolt be. Az idén 95 éves IKE ennyi ideje újult meg, az új struktúrában ugyanis a fiatalok maguk közül választják a vezetőket, képviselőket. Tussay kiemelte az IKE fontosabb, országos eseményeit, valamint hangsúlyozta, hogy az IKE más, partner- és ernyőszervezetek munkájából is kiveszi a részét. Részletesen beszámolt a Válts irányt! IKE Fesztivált megelőző Nagykövet programról, amellyel számos fiatallal sikerült a kapcsolatot felvenni. Az ifjúsági referens szerint 210 aktív IKE csoporttal dolgozik a szövetség, az alakulógyűlések óta számos csoport fejt ki áldásos tevékenységet az ifjúsági munka terén.

Egy év három hónapos a 95 éves IKE

Tussay Szilárd kiemelte a Szovátán megszervezett Válts irányt! IKE Fesztivált a megszervezett programok közül, amelyen közel 100 önkéntes munkatárs dolgozott, hogy az 1568 résztvevő fiatal jól érezhesse magát. A fesztivál főszervezői tisztségét is ellátó ifjúsági referens szerint a fesztivál záróalkalma volt a nyár legszebb élménye számára. A szovátai rendezvény az utóbbi évek legmagasabb színvonalú rendezvénye volt a fesztiválról érkezett visszajelzések alapján.

A közgyűlésen az egyházmegyei szövetségek is beszámoltak a megalakulásuk óta eltelt időszakról, valamint az algyógyi központ is bemutatkozott. Külön foglalkoztak a közgyűlésen az egyetemi misszióval is, amely jelenleg két városban, Kolozsváron és Marosvásárhelyen működik.

Tussay Szilárd a következő időszak eseményeit is ismertette, kiemelve, hogy a decemberi Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztiválra az IKE honlapja is meg fog újulni, illetve egy ifjúsági munkával foglalkozó vezetőknek szóló játékos könyv kiadására is készülnek.

 

Fotó és szöveg: Kiss Gábor