Drogterápiás otthon – a második otthon

Tízéves a Református Mentő Misszió magyarózdi épülete

 

A Református Mentő Misszió (RMM) által működtetett Magyarózdi Drogterápiás Otthon fennállásának tízéves évfordulóját ünnepelte szeptember 20-án. A hálaadó nap alkalmával ünnepi istentiszteletre került sor, a programot több előadás, fotókiállítás, koncert és sporttevékenység egészítette ki.

Drogterápiás otthon – a második otthon

A magyarózdi református templomban tartott hálaadó istentiszteleten Zsid 2, 18 alapján Kató Béla püspök hirdette az igét. Ózd története sok mindenre ad alkalmat az emlékezés során, de az utóbbi években azért híres, mert Erdélyben egyedüli szervezetként az RMM itt fejti ki tevékenységét: segít a rászorulókon. A „segíts magadon, mert az Isten is megsegít” közmondás nincs benne a Bibliában. A hívő ember ugyanis tudja: egyedül csak az Úr tud segíteni mirajtunk, és azok az emberek, akik ebben a házban meggyógyultak, ezt tudják igazolni – mondta igehirdetésében a püspök. Az emberi élet mélyén sok bűn húzódik meg, ezért keresni kell az okokat, hogy segíteni tudjunk azokon imádsággal, valamint az Isten irányításával vezetett munkával. Ezt a tevékenységet pedig a drogterápiás otthonban szakszerűen végzik – hangsúlyozta Kató Béla.

Drogterápiás otthon – a második otthon

Néha megtörténik, hogy bizonyos problémákat nem tudunk megoldani, de a keresztyén embernek tudnia kell azt, hogy ne csüggedjen el. Erőt kell gyűjtenie a nehézséget elviselni úgy, hogy Isten segítségét kéri. Viszont tudni kell azt is – mutatott rá a püspök – hogy Isten nem tesz meg mindent helyettünk. Elindít minket egy úton, amelyet követnünk kell az általa adott tartalékokkal és kegyelmi ajándékokkal. Úgy akar segíteni rajtunk, hogy közben várja a mi akaratunkat is: ez a kettősség tudja megoldani a problémát – hangzott el a prédikációban.

Drogterápiás otthon – a második otthon

Igehirdetést követően Császár Béla helybeli lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy nyolc éve „külső” munkatársként dolgozik, hiszen bibliaórák, áhítatok tartásával hozzájárul az RMM munkájához.

Lőrincz János marosi esperes Mt 18, 21-22 alapján köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta: mindnyájunknak Isten bocsánatára van szükségünk. Miden bocsánat egy új esélyt jelent. Mindazok pedig, akik eljöttek az otthonba, új esélyt kaptak. Éppen akkor, amikor már családjuktól, társaiktól nem remélték. Kívánom, hogy mindazok, akik e falak között meggyógyultak, ne csak Isten, hanem szeretteik bocsánatát is elnyerjék – fogalmazott az esperes.

Horváth Levente, az RMM és a Bonus Pastor elnöke röviden áttekintette a drogterápiás otthon elmúlt tíz évének az eseményeit, de visszatekintett a megalakulás óta eltelt 22 évre is. Elmondta, hogy az épületnek több mint 260 lakója volt eddig, s akiknek fele arról vallott, hogy a velük való foglalkozás hatékonynak bizonyult, számukra második otthont jelentett a közösség.

Drogterápiás otthon – a második otthon

A gyülekezet két bizonyságtevő személyt is meghallgatott, akik arról vallottak, miért kerültek az otthonba, és hogyan gyógyultak meg – Isten segítségében bízva.

Adorján Éva, a drogterápiás otthon vezetőjének beszámolója után Magyarbükkös polgármestere, magyarózdi presbiter szólalt fel. Mihály Ferenc szerint a településnek nagy megtiszteltetés, hogy a Bonus Pastor éppen a faluban fejti ki tevékenységét, mert elvitte a hírét messze tájakra, és ennek köszönhetően néhány épület is megújult.

Erdős Eszter lelkipásztor, a magyarországi ráckeresztúri drogterápiás otthon vezetője szerint nem a testi, hanem a lelki újjászületés a fontos. Nemcsak a tízéves évfordulót kell megünnepelnünk, hanem mindenkinek a születésnapját, aki a magyarózdi otthon falai között gyógyult meg – mondta a lelkésznő köszöntő beszédében.

Drogterápiás otthon – a második otthon

Az ünnepi istentiszteleten üdvözölte a jelenlevőket Martin de Graaf, a Hulp Oost Europa egykori munkatársa, valamint Topolánszky Ákos, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének (MADRISZ) elnöke is. Ezt követően sajtótájékoztatóra került sor, amelyen Kató Béla püspök, Horváth Levente elnök és Adorján Éva programigazgató mellett rész vett R. Szabó István ügyvezető igazgató is. A sajtótájékoztatóval egyidőben a drogterápiás otthonban a vendégek a Grazioso kvartett ünnepi műsorát hallgatták meg és fotókiállítást tekinthettek meg, délután pedig előadásokra, illetve focimeccsre került sor, amelyre az otthon lakói és az érdeklődők is benevezhettek.

Drogterápiás otthon – a második otthon

Somogyi Botond