Dániai önkénteskedés, papírtrükkök, keresztyén újságírás és szociális projektek az IKE találkozó első napján

Kilenc hónapos dániai önkénteskedés után Visky Janka, Fiatalok a nagyvilágban címmel tartott fórumbeszélgetést. Személyes tapasztalatokon alapuló élménybeszámolója választ adott, kérdéseket vetett  fel a jelenlevőkben. Miért érdemes külföldön önkénteskedni? Hogyan győzhetjük le a félelmeinket? Mi kell ahhoz, hogy a külföldön töltött idő hasznos és gyümölcsöző lehessen személyiségünkre és életünkre nézve? Súlyos kérdésként mindvégig ott feszengett az is, hogy az erdélyi fiatal otthon érezheti-e magát a nagyvilágban?

Szecsődi Árpád olyan szemléltetőeszközöket próbált bemutatni, amelyeket használni lehet gyerekmunkában, ifjúsági munkában. Ezek közé tartoznak a papírtrükkök: hogyan lehet egy A4-es papír segítségével egy vallásórát bevezetni, vagy egy kartonlap segítségével egy olyan eszközt készíteni, amivel le lehet vezetni egy tanítást. Ugyanakkor bemutatott néhány bűvésztrükköt, amit használni lehet gyerekmunkában, főleg figyelemfelkeltésre. Beszélt arról, hogy mit csinál valójában egy keresztyén tanító, és tisztázta az eszközök használatát. 

Dániai önkénteskedés, papírtrükkök, keresztyén újságírás és szociális projektek az IKE találkozó első napján

Kiss Gábor, miután tisztázta, hogy melyek egy újságírónak az alapvető etikai kötelezettségei, a keresztyén újságíró felelősségéről is szólt, elmondta, hogy a keresztyén újságíró elsődleges etikai kódexe maga a Biblia, és azt meg megvizsgálnia, hogy az, amit leír, az Isten dicsőségére van, vagy sem. A beszélgetés során az egyházi média jövőjéről is szó esett, a résztvevők is egyet értettek abban, hogy a fiatalokat a legkönnyebben a szociális hálón lehet elérni, tehát az internetes médiára kellene a hangsúlyt fektetni.

A HIFA – Románia Segítség Mindenkinek Egyesületet Kelemen Attila mutatta be. Beszámolójából kiderült, hogy Maroszentkirályon lakik a szüleivel, a HIFA-nál önkéntes. A HIFA-Parkról is szó esett, egy olyan hely lenne, ahol a fogyatékkal élő emberek, a minőségi ellátás, munkalehetőség, a teljes értékű lelki, szellemi, kulturális és szociális élet mellett lehetőséget teremt arra, hogy lakói felismerjék saját képességeiket, önálló életet élve, közösségben, együtt dolgozva másokkal és másokért, nyitottakká váljanak egymás felé, egymást segítve. A Park területén, önálló házegységekben, családi környezetben, külső segítséggel, de önállóan élhetnek majd a mozgássérültek. Olyan beépített természetes és egészséges környezetet szeretnének, amely biztosítaná lakóinak az akadálymentes közlekedést, a nyugalmat és a harmóniát. 

Dániai önkénteskedés, papírtrükkök, keresztyén újságírás és szociális projektek az IKE találkozó első napján

A délután folyamán szabadidős tevékenységek voltak, a fiatalok nagy élvezettel vettek részt a sporttevékenységekben, mind a kosárlabda meccsek, mind a röpladba meccsek órákon át tartottak. Este Komlósi-Rif Szilvia tartott áhítatot, és egyben koncertet is, amelyet táncház, filmnézés, illetve láthatatlan színház követett.