Csűry István: Tartalmilag kell a két egyházkerület kapcsolatát feltölteni

Első alkalommal vett részt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlésén. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint a zsinati munkát meg akarják erősíteni, hiszen ott születnek meg az egyház egészére vonatkozó szabályok, amelyek befolyásolják és rendezik az együttélést. A továbbkéCsűry István: Tartalmilag kell a két egyházkerület kapcsolatát feltöltenipzésben vannak dolgok, amelyeket a királyhágómellékiek találtak ki, azon a területen jól működik, ezt ki lehetne terjeszteni Erdélyre, és hasonlóképpen, amit az erdélyiek fedeztek fel, azt is megosztják a másik kerülettel. Kató Béla szerint a következőkben akár a médiaügyeknek az összevonása is megtörténhet. Ez nem azt jelenti a püspök szerint, hogy egyik kerület a másikat bekebelezi, és valamelyik megszűnik, hanem a munkamegosztáson gondolkodnak.

„Sajnos nem bővölködünk emberekben, és meg kell becsülnünk, ha valaki valahol hozzáértően tevékenykedik. És miért zárnánk el ezt a másiktól? Ezt a szellemiséget próbálom terjeszteni, nem csak a Királyhágómelléken, hanem az egész Kárpát-medencében élő magyar testvéreink között. Mi úgy akarunk szolgálni, hogy nem az a fontos, hogy milyen tisztséget fogunk betölteni, hogy rivalizáció alakuljon ki, hanem egyszerűen szolgálni szeretnénk. A szolgálatnak rendkívül sok variációja van, de azt előbb-utóbb a másik is megérzi, hogy nem uralkodni szeretnél fölötte, hanem szolgálni, és ez erősíti meg a bizalmat. Úgy látom, hogy a két püspök habitusa olyan, amelyik nem a konfrontációra, hanem inkább az együttműködésre hajló. Ez egy adottság is, amit nekünk ki kell használnunk.” 

Csűry István szerint azon túl, hogy a két egyházkerület kapcsolata ezentúl szorosabb lesz, sokkal inkább kellene arról beszélni, hogy tartalmilag hogyan lesz ez a kapcsolat még mélyebb. Felszínes, ünnepi alkalmakon való találkozás sok volt eddig is, tartalmilag kell nagyot lépni, és a kapcsolatokat elmélyíteni. A zsinat ernyője alatt kell feladatokat közösen elvégezni, ezek azok az alapfeladatok, ahol már körvonalazódik a tartalom elmélyítése, a másik az, hogy egyre jobban meg kell ismerni akár egy közgyűlésnek azokat a nüanszait, amelyek nagyon sok alkalommal nagyon nagy gondok és problémák, de nem kapnak akkor hangysúlyt. Evezzetek mélyre – mondja az evangélium, és ennek a mélyre evezésnek egy ilyen fajta egyházépítő, egyházjövendőt elgondoló feladata lesz. 

Csűry István, miután néhány órát részt vett az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlésén, azt nyilatkozta, hogy a két egyházkerületnek nagyon sok a közös gondja. „Ugyanaz a félelem van bennem is, mint ahogy itt egy-két esperesnek a szavából kiolvastam: Mit tud tenni például egy püspök? A kánon azt mondja, hogy őrködik és véd. Katona voltam, és tudom mit jelent, amikor őrizetbe kimentem. Felszereltek, 90 darab golyót kaptam. Nem vagyok egy agresszív ember, de amikor azt mondják, hogy egy püspök álljon ki, szinte anyaszült meztelenül, és próbáljon őrködni és védeni, akkor kérdezem én, hogyan?”

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a 77. Zsoltárral köszöntötte a közgyűlést, mint elmondta, ennek különösképpen örvendett, hiszen abban benne van, hogy Te vagy az Isten, és ha ez szívből jövő bizonyságtételként ott van az ajkunkon, ha hisszük, hogy a csoda létezni fog, akkor nincs gond. Ha ez az újratermelődő erő, amely az Úr Istennek az ajándéka megvan, akkor nincs miért rettegnünk és nincs miért kétségbeesnünk. 

„Egyetlen oka lehet annak, hogy kétségbe essünk, ha mi magunk nem vagyunk alkalmasak arra, hogy erre a hívó szóra válaszoljunk. De azt hiszem, hogy ez a kor nem erről szól, mi nagyon jól tudjunk, hogy milyen terhek vannak rajtunk, belső terhekről is beszélhetnék hoszan, külső problémákról is, de elég az, hogy tudjuk ezeket, és ezekkel szemben vannak eszközeink.”