CsatlakoZz! Ifjúsági sátortábor Zeteváralján

Ifjúsági sátortáborra hív az Erélyi Református Egyházkerület július 17-20. között Zeteváraljára. A CsatlakoZás témát körülölelő táborba, mint ahogyan a címben is érzékeltetik, a Z generáció tagjait szeretnék megszólítani, átfogó képet mutatva nekik arról, hogy mire is számíthatnak azok, akik a teológiára felvételiznek. A 9-12. osztályos diákok június 30-ig jelentkezhetnek.

Felmerült már valaha benned a kérdés, hogy az okostelefonok, online felületek és a zsúfolt mindennapok világában hogyan lehetnél jó keresztyén? Érdekel, hogy mi közös benned és azokban a hithősökben, akikről vallásórán, templomban vagy ifjúsági alkalmakon hallottál? Minderre lehetőséged adódhat!  

Mint azt Kolumbán Vilmos püspökhelyettes ismertette, az egyházkerület vezetőségének, illetve a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet tanárainak és diákjainak bevonásával szeretnék megismertetni a teológiai oktatás mibenlétét, a lelkipásztori hivatás egyes aspektusait a fiatalokkal. A tábort főként teológus diákok vezetik, így a fiatalok olyanokkal beszélhetnek, akik hozzájuk hasonló küzdelmeket éltek meg az elmúlt években. De lehetőségük adódik teológus tanárokkal, illetve az egyházkerület képviselőivel is párbeszédbe elegyedni.  

A programok összeállítására a teológia diákjait kérték fel, hogy azok minél közelebb álljanak a ma generációjához. A tevékenységek a közösségépítést, a személyiség megismerését szolgálják, amelyek során nem csak a tanulásra nyílik lehetőség, a személyes kérdések megbeszélésére, egyéni nézőpontok megvitatására is. Telegdi István, a KPTI ifjúsági elnöke hozzátette, a tábor nagyon fontos szempontja az, hogy ne egyoldalú legyen, hogy a fiatalok ne csak igehallgatóként vegyenek részt, így az igei üzenet elhangzása után lehetőséget kapnak arra is, hogy kiscsoportokban megosszák a gondolataikat. Hozzátette, hangsúlyt fektetnek arra, hogy előtérbe kerüljenek ezen fiatalok nehézségei is: azoknak, akik nem érzik magukat alkalmasnak erre a szolgálatra, meg szeretnék mutatni, hogy a Biblia legnagyobb alakjainak az életében is voltak kudarcok, próbatételek, hiányosságok, amiket le kellett küzdeniük.  

📸 Kiss Gábor

Mindegyik nap az Ó- és Újszövetség egy-egy kiemelkedő személyének az elhívástörténete köré épül. Mint azt Birizdó Szabolcs-Mihály, a KPTI ifjúsági alelnöke ismertette, hogy kikapcsolódási lehetőséget is biztosítsanak a diákoknak, igyekeznek csoportdinamikai, bibliai témákat feldolgozó játékokba, közösségekbe bevonni őket. Szabadidős programok is színesítik a kínálatot, mint ifjúsági zenekar fellépése, táncház vagy sporttevékenységek. Az egyházi zenét igyekeznek szerethető módon közvetíteni a fiatalok felé, a hitvallási keretekhez igazodva, a régi tartalommal, mégis új formában.  

Az egységet erősítve a tábort közös úrvacsorával zárják, amelynek különlegessége, hogy nem egy templom falai között, hanem a sátortábor területén zajlik – osztotta meg Szabolcs. 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a regisztrált diákokat pedig a további tudnivalókról emailben értesítik. Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/YuNPQp5GTBhrZvq7A június 30-ig. A középiskolásoknak 100 lej jelentkezési díjat kell befizetniük, az utazási költségeken kívül az egyéb költségeket az egyházkerület állja. A programokat illetően a szervezők fenntartják a változás/csúszás lehetőségét.