Bukarest nem kapott közvetlen jelzést az amerikai diplomáciától az egyházi ingatlanok ügyében

Románia nem kapott közvetlen jelzést az Egyesült Államok külügyminisztériumától a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása ügyében – jelentette ki Brandusa Petrescu, a román külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Bukarestben.

Bukarest nem kapott közvetlen jelzést az amerikai diplomáciától az egyházi ingatlanok ügyében

Az Agerpres hírügynökség szerint a szóvivő újságírói kérdésre válaszolva nyilatkozott erről, miután a múlt héten húsz amerikai kongresszusi képviselő levelet írt John Kerry amerikai külügyminiszternek, akitől kérték: erőteljesen lépjen fel a román kormánynál annak érdekében, hogy az állam maradéktalanul szolgáltassa vissza a magyar egyházak 1945 után elkobzott javait.

Petrescu jelezte, hogy tudomásul vették az amerikai képviselők levelét. Hozzátette, hogy a restitúció kérdésével a román hatóságok már régóta foglalkoznak. Rámutatott: a hatóságok eddig elbírálták a romániai kisebbségi egyházak, így az erdélyi magyar történelmi egyházak által benyújtott visszaszolgáltatási kérelmek több mint felét.

A kongresszusi tagok kétpárti, 13 republikánus és 7 demokrata törvényhozóból álló csoportja szorgalmazta az amerikai 

diplomáciai vezetőjénél, hogy a román kormánnyal folytatott tárgyalásai során kérje a kisajátított vallási intézmények méltányos, azonnali és igazságos visszaszolgáltatását.

Kérték továbbá Kerrytől, hogy tiltakozzon az egyházi vagyon visszaszolgáltatásáról szóló legújabb román törvény ellen, amely 5-ről 10 évre növelte azt az időszakot, amennyit az egyházaknak várniuk kell visszaszolgáltatandó épületeik birtokba vételére, ha egyáltalán visszakapják ezeket. Az egyházak levéltári anyagait is haladéktalanul vissza kell adni eredeti tulajdonosaiknak – írták a levélben a képviselők. 


Szöveg: MTI

Fotó: Brandusa Petrescu – http://mae.ro/