Bölcsőde épületet avattak Marosvásárhelyen

Felavatták a Marosvásárhelyi Református Kollégium legújabb épületét, a bölcsődét július 7-én. A marosvásárhelyi bölcsőde a legnagyobb Erdélyben azok közül, amelyet az egyházkerület építtetett, öt csoportban közel száz gyermeket képes befogadni.  

Az ünnepségen elhangzott beszédek sorát Czirmay Csaba Levente, a Marosi Református Egyházmegye esperese kezdte: „Istennek felsorolhatatlan sok csodás terve közül a mai napon egy újabb tervére fordítjuk tekintetünket.” Az esperes szerint a bölcsőde biztonságos helyként szolgálhat olyanok számára, akik még bizonytalanul járnak, még rászorulnak a segítségre, gondoskodásra. Ez a megvalósult isteni terv éppen azt üzeni, tette hozzá az esperes, hogy mindezek ezen a helyen készen állnak. „Egy nagyszabású isteni terv és emberi munka eredményét ünnepeljük ma, ne feledjük, az ilyen dolgok nem maguktól jönnek létre, Isteni és emberszeretetből táplálkozó, másokért vállalt áldozatkészségből születnek. Motivációjuk a megmaradás, a jövőteremtés, az összetartozás” – fejtette ki Czirmay Csaba Levente.  

Az egyházkerület által építtetett legnagyobb bölcsőde épületét avatták fel Marosvásárhelyen. 📸 Kiss Gábor

„Marosvásárhely ma ismét gyarapodott, ezt a gyarapodást a református egyháznak köszönhetjük” – jelentette ki Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester. Egy város gyarapodása soha nem csak a politikusok ügye, tette hozzá, kell hozzá a közösség, a vállalkozások, a civilek és az egyházak. A polgármester kiemelte, az évszázados gyökereken ma új sarj jelenik meg a bölcsődével, ami „a befogadás, az innováció, és az inspiráció értékeinek bölcsője, az első lépés azon a hosszú úton, ami gyermekeink számára a felfedezés, kreativitás és a személyi fejlődés útját jelenti.” 

Öt csoportban közel 100 gyerek tanulhat az intézményben. 📸 Kiss Gábor

„Amikor Erdélyben óvodát vagy bölcsődét avatunk, már közhelyszerű, hogy a jövő nemzedékéről beszélünk” – kezdte ünnepi beszédét Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. A finanszírozó magyar kormány nevében elmondta, öröm számukra az, ha jövőt építhetnek, az egyetlen járható út jövőjét, a megmaradás, a szülőföldön való nevelés, oktatás, fejlődés, boldogulás első lépéseinek útját.  Felmerülhet a kérdés, hogy az egyház miért épít bölcsődét, amikor ez az állam alkotmányos feladata lenne? Az egyház azonban nemcsak a templom falai között, hanem mindannyiunk között él, és a hitéleti tevékenységen túl széleskörű oktatási és szociális tevékenységet is folytat – hangsúlyozta.  

Az épület jövendőbeli használóit Kató Béla püspök áldotta meg. 📸 Kiss Gábor

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke felidézte, hogy a múlt évben helyezték el az elemi iskola alapkövét, most pedig a bölcsőde befejezéséhez értek. Erre reflektálva feltette hát a kérdést: „Ki mondhatja azt el, hogy nem a legszebb korban élünk? Hiszen ilyen fejlesztések Marosvásárhelyen a református közösségben sosem voltak” – hangsúlyozta. „Tegyetek tanítványokká minden népeket” – idézte a bölcsőde falát díszítő sorokat, hozzátéve, ennek a parancsnak engedelmeskednek ők mindenkor, amikor oktatási intézményeket emelnek. Ezt a parancsot pedig mindannyiunknak be kell tartani. 

A bölcsőde avató ünnepségének végén az érdeklődők megtekintették az épületet. Az ünnepélyen részt vettek a Marosvásárhelyen ülésező EREK közgyűlésének tagjai is.