A közművelődés útjain Isten felé

Népviseletbe öltözött Bikafalva vasárnap, október 10-én. Ilyen díszesen, istentisztelettel indult az Őszi Bikafalvi Közművelődési Napok nevű egyhetes rendezvény, amelyet a Bikafalvi Református Egyházközség és a Csillagösvény Egyesület szervezett meg.

A Kelekótya együttes koncertjére vasárnap gyűltek össze a helyiek.

A következő hét minden egyes napján a közösség által kijelölt foglalkozásra került sor: így íjaztak hétfőn a gyerekek, kedden az ifjak, majd szerdán Csáki Enikő zenetanárnővel népdalokat tanultak. Csütörtökön a táncházé volt a porond, Kászoniné Fejős Gabriella lelkipásztornő különféle körtáncokat tanított az érdeklődőknek. Az est folyamán Kászoni Szilárd tiszteletes és csapata élő zenét szolgáltatott táncoktatás mellé. Pénteken a Magyarságkutató Intézet munkatársa, Sashalmi-Fekete Tamás történész tartott izgalmas és kimerítő előadást Ki volt Nimród? A székelyek és magyarok ősatyja, a kultúrhérosz címmel. Nimród személye a Szentírás lapjain válik ismerté számunkra, de a magyar néphagyományban, sőt a krónikáinkban is Hunor és Magor apjaként jelenik meg. Az ezzel kapcsolatos új kutatási eredményeket vázolta fel az előadó.

A koncert a Székelyföldi Napok programjába illeszkedett.

Az esemény záróakkordja a Kelekótya együttes vasárnapi, október 17-i koncertje volt, amelyen több mint száz érdeklődő vett részt. A bikafalvi református imaterem őszi színekbe öltözött udvarára összegyűlt udvarhelyszéki gyerekeket örvendeztette meg az együttes, amely 2001-ben alakult, és fennállása óta a saját szerzemények mellett a gyermekirodalom megzenésített értékes darabjaival – a Kaláka, Sebő Ferenc, Bojtorján, Halász Judit és mások dalait tolmácsolva – szóltak ez alkalommal a bikafalvi, székelyudvarhelyi és környékbeli gyermekekhez. A koncert az október közepén zajló Székelyföldi Napok programjába illeszkedett.

Az esemény végén a székelyföldi premiernek számító kacsalökő versenyre is sor került, amelyet a hatalmas érdeklődésre való tekintettel több csoportban, ovis, alsó és felső tagozatos kategóriában is megrendeztek, a tradíció és a rock and roll jegyében.

Az egyhetes rendezvény a templom és imaterem köré vonzotta a bikafalviakat.

Az eseménysorozat a templom és az imaterem ölelésében a kulturális értékeink megismerése mellett a közösség összekovácsolását és az Isten házához, ezáltal pedig magához az Istenhez való közeledést tűzte ki célul. Maga Jézus mondta: engedjétek hozzám jönni a gyerekeket. Hálásak vagyunk, hogy a vidámság, gyerekzsivaj, jókedv, ének lengte be ezen a héten az Isten házát és környékét. Bízunk abban, hogy az esemény által nemcsak a kultúránkhoz, az újabb ismeretekhez, egymáshoz, hanem egy bátor lépéssel Istenhez is közelebb kerültünk.

Köszönjük a magyar kormánynak a Bethlen Gábor Alap által nyújtott segítségét, illetve Hargita Megye Tanácsának, a Communitas Alapítványnak, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnak, Kovászna Megyei Művelődési Központnak, valamint a Wolter Alapítványnak a támogatást. Köszönjük a bikafalviaknak az önzetlen segítséget és minden résztvevőnek a jelenlétet.