Befejeződtek a dési református templom felújítási munkálatai

Európai uniós alapokból újult meg az elmúlt két évben a dési református templom. A kívül-belül teljesen felújított, 15. századi hajlék műszaki átadása csütörtökön, szeptember 24-én történt meg. A nagyméretű beavatkozás összértéke 2,7 millió euró.

A templomot kívül-belül teljesen felújították. 📸 Kiss Gábor

Nagy szükség volt már a dési református templomnak a felújításra – mondta el Szilágy Róbert helyi lelkipásztor. A tető rossz állapotban volt, az épület több helyen is beázott esőzésekkor, a falakon pedig nagy repedéseket találtak a beavatkozások során. A templom most teljes pompájában uralja a város központjának látképét.

Az átadások részt vett Cseke Attila (bal) fejlesztési miniszter is. 📸 Kiss Gábor

A templomot tornyával együtt teljesen újrafedték, a külső fal köveit megtisztították, újrasugázták, valamint rendbe tették az ingatlan körüli kőkerítést és teret. A belső falakon előkerültek a régi vakolatrétegek, sok helyen katolikus szimbólumokat találtak, illetve egyetlen falképet sikerült részlegesen restaurálni. Új villanyhálózatot vezettek be, és padfűtést szereltek a vaskályhák helyett, emellett javították, újrafestették a padokat és az ólomüveg ablakokat.

A 18. századbeli kazettás mennyezetet restaurálták, és a padlástér is látogathatóvá vált, ahol Erdélyben egyedülálló festett gerendák találhatók.

Szilágyi Róbert, a Dési Református Egyházközség lelkipásztora a Zsolt 100 verseivel köszöntötte az egybegyűlteket. köszönetet mondott a gyülekezet nevében a szakértők csapatának, akik részt vettek a város szimbólumának, a 15. századi templom felújításában. „Az uniós források nélkül szinte lehetetlen lett volna mindezt felvállalni” – tette hozzá a lelkipásztor.

Restaurálták a kazettás mennyezetet, az ólomüveg ablakokat és a padokat is. 📸 Kiss Gábor

Cseke Attila fejlesztési miniszter köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségek gyökereit meg kell erősíteni – ezt tette a templom felújítása a dési magyarok, sőt a város teljes közösségével. A sikeres felújítás továbbá az értékekről is szól, amelyekben templomépítő elődeink hittek, a jelen nemzedék pedig továbbviszi, üzenve a világnak, hogy ezeket kívánja a jövőben is megtartani. Cseke Attila elmondta, a fejlesztési minisztérium Erdély-szerte több mint 80 műemlék épület felújítását támogatja uniós és állami finanszírozásból. Ezek közé tartozik a dési református templom is.

Szilágyi Róbert lelkipásztor a 100. zsoltár verseivel köszöntötte az egybegyűlteket. 📸 Kiss Gábor

„Ahogyan a torony az égbe, az Úr felé néz, úgy a dési közösség is a jövőre tekint” – jelentette ki Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Köszöntőjében kiemelte: míg nyugaton sok helyen nem értékelik már a templomokat, itthon megbecsülik az Úr házát a közösségek, befektetnek az épületek fenntartásába, jelezve, hogy gyermekeiket is keresztyénként és magyarként szeretnék felnevelni.

A több mint 500 éves templom a város emblematikus épülete. 📸 Serar Szabolcs

Morar Costan, Dés polgármestere szerint a templom szerves részét képezi a város képének. Az elöljáró megköszönte Szilágyi Róbert lelkipásztornak a kitartó munkáját, amellyel életre keltette a történelem egy darabját. A helyi önkormányzat jövőre a teljes városközpont felújítását tervezi.

A felújítás tervezéséért felelő Utilitas cég nevében Kirizsán Imola, majd a munkálatokat kivitelező KÉSZ vállalkozás részéről Sárosi Béla szólt a jelenlevőkhöz. A templomban október közepéig egy többnyire kortárs helyi festők műveiből kialakított kiállítás tekinthető meg.