Protestáns dallamok hangszeres feldolgozásairól értekeztek az egyházzenészek Kolozsváron

Protestáns egyházi énekdallamok hangszeres feldolgozásai címmel rendeztek egyházzenei konferenciát a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán október 18–19-én. A hagyományos szakmai találkozón idén is számos előadás hangzott el, de közös műhelymunkán, gyakorlati képzésen is részt vehettek az érdeklődő szakemberek, zenészek, kántorok, diákok.

Az eseményt a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar épületében rendezik meg évente. 📸 Berekméri Gabriella

Az eseményt dr. Lukács Olga, a kar dékánjának igei köszöntése nyitotta meg. A közös éneklés, zenélés erejéről, örömeiről beszélt, amely által egyre közelebb kerülhetünk Istenhez. Dr. Péter Éva, a konferencia szervezője elmondta: a találkozó célja körbejárni az egyházi énekekhez kapcsolódó zeneirodalmat, összekapcsolja a szakembereket és gyakorló egyházzenészeket. „Arra is hangsúlyt fektetünk, hogy a kántorok munkáját ismerjék meg a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar diákjai, hiszen ők zenetanári képesítést kapnak a karon, de kántori szolgálatot is végezhetnek. Az ilyen eseményeken lehet, hogy kedvet kapnak ehhez a szép munkához” – tette hozzá Péter Éva.

Dr. Péter Éva már több mint 15 éve foglalkozik a konferencia szervezésével.📸 Berekméri Gabriella

Az előadások között volt zenetörténeti, orgonatörténeti téma, kiemelkedő zeneszerzőket ismerhettek meg a jelenlevők, emellett kántorkönyveket is bemutattak, illetve olyan hangszereket, amelyek nem túl gyakoriak a mai gyülekezeti zenélésben. Az előadásoknak interaktív mozzanatai is voltak, közös éneklés, zenélés, zenehallgatás.

Az értekezletre kántorok, zenészek, pedagógusok és diákok egyaránt jelentkezhetnek. 📸 Berekméri Gabriella

A konferencia első napján a következő előadások hangzottak el:

  • Fekete Miklós: A 150. zsoltár hangszereiről
  • Miklós Noémi: Sigfrid Karg-Elert orgonára komponált korálfeldolgozásai
  • Szilágyi Gyula (Budapest): Protestáns dallamok hangszeres feldolgozásai – katolikus szerzők kezében (Jan Pieterszoon Sweelinck, Eustache du Caurroy)
  • Coca Gabriela és Imre János Zsolt (London): Tonális és harmóniai kolorisztikus megoldások Gárdonyi Zoltán Orgonakoráljaiban
  • Majó Zoltán: Jacob van Eyck (XVII. század) zsoltárvariációi furulyára
  • Fehér Árpád: Nicolas Vallet lantvariációi
  • Oláh Mátyás: J. Haydn teológiai üzenettel bíró hangszeres kamarazenéje
  • Oláh Boglárka: Átirat, parafrázis, hitvallás Liszt Ferenc: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen Variációsorozatában
  • Fazakas Ádám: A harmónium lehetőségei a liturgikus térben
  • Dávid István (Nagykőrös): Érdekességek kántorkönyveink történetéből
  • Kissné dr. Mogyorósi Pálma (Debrecen): Luther-énekek az énekeskönyben és a műzenében
  • Péter Éva: Egy korál arcai a hangszeres zeneirodalomban

Dr. Szilágyi Gyula orgonaművész gyakorlati foglalkozást tartott a konferencia második napján. 📸 Berekméri Gabriella

A napot zenés áhítattal zárták a kolozsvári evangélikus–lutheránus templomban Fehér Árpád, Haáz Bence, Kostyák Zsuzsa, Majó Zoltán, Oláh Boglárka, Oláh Mátyás, Péter Orsolya, Szabó Mária, Szilágyi Gyula, Vajas Emőke, Vajas Gréta előadóművészek, valamint az UniCante egyetemi kórus (Fekete Miklós vezénylésével) és a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar vegyeskara (Suhárt Evelin vezénylésével) közreműködésével.

Dr. Székely Árpád hangképzés és karvezetés kurzust tartott.📸 Berekméri Gabriella

A konferencia második napján orgona mesterkurzuson vehettek részt az érdeklődők dr. Szilágyi Gyula budapesti orgonaművész vezetésével, dr. Székely Árpád pedig hangképzés és karvezetés kurzust tartott a szakembereknek.