Az Üzenet reformációi számából

Az Üzenet reformációi számábólA reformáció hónapjában külön hangsúlyt kapnak hitvallásaink, hiszen maga a reformáció is hitvallás volt – írja vezércikkében Szép Eduárd.

A reformációi ünnephez kapcsolódik Békefy Lajos írása is, a szerző Kálvin hihetetlenül izgalmas leveleiből „bont fel” néhányat.

Befogadó, nyitott közösség kell, nem kávézó hajlék – ezt a címet viseli a címlapon olvasható írás, amelyben a szamosfalvi felújított templomról és a helyi gyülekezetről tudhatunk meg többet.

Balon Józseffel, a Romániai Református Egyház nyugdíjintézetének volt igazgatójával Kiss Gábor beszélget.

Érdekes novellát lehet olvasni az október 23-i eseményekre emlékezve Tóth–Máté Miklós tollából, az írás címe: A szürkekabátos. A szerző református lelkészi családban született, színészként dolgozott, de íróként vált ismertté Magyarországon.

Az Üzenet 5. oldalán folytatódik a korábbi lapszámban megkezdett Navigar necesse est című cikk, amelyben Veress László egy hollandiai hajóutazás élményeit fogalmazza meg bibliai történetekkel fűszerezve.

Lőrincz István a Mannás kosár rovatban Pál apostolnak a rómaiakhoz fűződő kapcsolatáról ír. Hangsúlyozza: a Róma felé tartó hajóút során Pál olyan tiszteletet vívott ki a katonatisztek körében, hogy később fogolyként is különös bánásmódban részesült. A cikk szerzője a keresztyénségünkért vállalt nehéz harcról is értekezik, s nem feledkezik meg a reformáció ünnepéről sem.