Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól, aki nem tud olvasni

Az olvasásra való motiválásról tartott előadást Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár igazgatónője szeptember 27-én az Ikafalvi Református Egyházközség által szervezett TeaEst sorozat ez évi első alkalmán. Hogyan tudnánk gyerekeinket rászoktatni az olvasásra? Erre a kérdésre adott választ, ötleteket, tippeket Vántsa Judit igazgatónő az egybegyűlteknek.

Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól, aki nem tud olvasni

Az olvasás motiválása már magzatkorban elkezdhető, az édesanya hangja, ahogyan felolvas magzatának, a legjobb nyelvtanulási forma – derült ki az előadáson. Csecsemő- és gyerekkorban a könyvekkel való játszadozás, az általuk való játékos tanulás is megkedvelteti kicsinyeinkkel a könyveket, a későbbiekben pedig az olvasást. Nagyobb gyerekeink olvasásra bírásáért legtöbbet a példamutató könyvolvasással tehetünk. Olvassunk sokat, és nagyobb valószínűséggel vesz majd a gyermekünk is kezébe könyvet.

Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól, aki nem tud olvasni

Vántsa Judit korszerű praktikákat mutatott be, arra nézve, hogy mi teheti az olvasást kedveltebbé a gyermekek körében. Elsősorban arra kell odafigyelni a szülőnek, hogy a gyermek megszeresse az olvasást. Nem jó motiválás, ha lebeszéljük a kedvenc témáiról szóló vagy korosztályának megfelelő könyvekről. Van, aki újságot szeret olvasni – hát hagyjuk olvasni. A lényeg az, hogy olvassunk minden nap és minél többet, ezáltal frissen tartjuk agysejtjeinket és minimalizáljuk, vagy akár teljesen elkerülhetjük a demenciát vagy az Alzheimer-kórt. A betegségek elkerülése mellett persze műveltebbekké is válunk. A legjobb, ha mindig, mindenhol van nálunk egy könyv, ideális útitárs és még szórakoztat is.

Mark Twain szavaival élve: „Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.”