Átadták a Ravasz László Emlékház épületét Leányfalun

Átadták a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont épületét, valamint felavatták Ravasz László egészalakos bronzszobrát, Kutas László szobrászművész alkotását Leányfalun 2022 április 23-án, szombaton.

A háromszintes, több mint 450 négyzetméteres épület a kormány 590 millió forintos támogatásából és Leányfalu kivitelezésében valósult meg. Az emeleti szinten kiállítótér jött létre, az épületben helyet kap egy 100 ember befogadására alkalmas rendezvényközpont is, a pinceszint pedig találkozási pontként szolgál majd.

Az ünnepségen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is beszédet mondott, amelyen kiemelte, hogy Ravasz László mindazt, amivel csaknem három évtizedes püspöki szolgálata alatt sáfárkodott, hazulról hozta. Beszélt arról is, hogy Leányfalu Ravasz László belső emigrációjának szimbóluma.

Az ünnepségen a Bánffyhunyadi Református Egyházközség kórusa és a Felenyedi Református Egyházközség küldöttsége is részt vett. Fotó: Bánffyhunyadi Református Egyházközség Facebook oldala

“A Pilis aljában megbúvó falu hangulata visszahozta a gyermekkort, a vidéki Erdélyt, azt a helyet, amely Ravasz Lászlót magyar református egyházunknak ajándékozta” – mondta.

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, Ravasz László nagyságában és életének tragikumában megtestesítette mindazt, ami a Kárpát-medence magyarságában erő, gondolat és szeretet. Beszélt arról is, Trianon után Ravasz László volt az, aki minden beszédében, igehirdetésében, szónoklatában azt a meggyőződést közvetítette, hogy “vagyunk valakik, magyarok, nem is akárkik”. Voltunk, vagyunk, leszünk – folytatta a püspök -, de ennek elengedhetetlen feltétele annak felismerése és elfogadása, hogy Isten kezében vagyunk valakik. Balog Zoltán Ravasz Lászlót idézve arról is szólt, hogy ha egy nemzet méltó az igazsághoz, igazsága győzni fog.

A Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont épülete Leányfalun az átadás napján, 2022. április 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszédében kiemelte: Ravasz László az életét szolgálatban töltötte, az Isten és ez által az emberek szolgálatában. Ezért állt szilárdan az ellentmondások és a válságok századában, változó korok, erők és világnézetek pergőtüzében.

“Ezért állt szilárdan a hit és nemzet ügyét képviselve az ország közvéleménye előtt megszakításokkal majdnem ötven esztendőn át” – tette hozzá. Gulyás Gergely azt mondta, Ravasz László munkája, amelyet lelkipásztorként, püspökként, teológiai tanárként, missziós lelki vezetőként, több százezres hallgatottságú istentiszteletek igehirdetőjeként, egyházszervezőként és közéleti emberként, felsőházi tagként és meghurcolt hitvallóként végzett, messze túlmutat egyháza körén.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont átadásán Leányfalun 2022. április 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

“Ahogy ő állta a harcot, nemcsak minden református és minden keresztyén, de minden magyar számára jelenthet példát. Minden, az igazságot őszintén kereső, embertársaiért felelősséget vállaló szabad ember számára is példamutatás volt”. Életműve éppen ezért a mának is üzen – hangoztatta, hozzátéve, hogy a 20. század nagy tanulsága a magyarság számára, hogy időtállóan érdemes építkezni, a megmaradáshoz éppen ezért nem elég nagyszerű épületeket építeni, hanem közösségeket kell létrehozni. A Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont azért jött létre, hogy küzdjön a feledés ellen – emelte ki Gulyás Gergely. Kitért arra: a kiállításon Ravasz László mellett bemutatott Katona Puszta Sándor pap-költő, a Gulágra száműzött katolikus pap és cserkészvezető, Kölley György és a Filadelfia diakonisszák közösségének sorsa tanúságtétel, megmutatja, hogy azok az értékek, amelyekre felépült egy ezeresztendős ország élete, a korok változásával sem veszítenek időszerűségükből, sőt a legnehezebb időkben a túlélés, szerencsésebb korokban az előrelépés elengedhetetlen feltételei.

Adorján András polgármester felidézte: a település szívében található, évtizedeken át romos épület és a gondozatlan kert megújulásának története több évvel ezelőtt kezdődött. 2019-ben indult meg az egyeztetés az önkormányzat és a Miniszterelnökség között arról a régóta dédelgetett elképzelésről, amely célul tűzte ki a település országos és nemzetközi ismertségű egyházi személyiségei életművének feldolgozását és hiteles, méltó helyszínen történő bemutatását, megalapozva ezzel egy helyi egyházi gyűjtemény megvalósítását. A romos villa megújítása és bővítése 2021 tavaszán kezdődött, emellett újjászületett az ősfás park is.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Adorján András polgármester, Vitályos Eszter, a Fidesz országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont átadásán Leányfalun 2022. április 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ünnepi eseményen felavatták Ravasz László egészalakos bronzszobrát is, amely az épület előtt kapott helyet. Kutas László szobrászművész alkotása a pócsmegyeri Borzsák Sándor Alapítvány adománya.

Az emlékház kiállítása május 21-én nyílik meg, a tárlat kurátora Ravasz László püspök unokája, Tegzes Lászlóné Bibó Borbála, és dédunokája, Szabóné Tegzes Orsolya.