Átadták a Diakóniai Központ újabb szárnyát

Hathatós holland segítséggel és a magyar kormány támogatásával újabb épületszárnnyal bővült a marosvásárhelyi Vártemplom Jókai utcai Diakóniai Központjában működő öregotthon. A vasárnapi avatón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, illetve Kató Béla, az erdélyi egyházkerület püspöke is.

Ismét ünnepi hangulat lengte be a Vártemplom Jókai utcai öregotthonát, amely új, immár egy harmadik épületszárnnyal bővült. A csaknem húsz évvel ezelőtt megálmodott intézmény három szinten, tizennégy szobával és több raktárhelyiséggel növelte kapacitását. Az új szárny átadása után a helyek száma huszonöttel nőtt, ezek közül már húszat be is töltöttek. Jelenleg csaknem félszáz személy áll a Lazarenum Alapítvány gondozásában, közülük negyvennyolc a diakóniai központ lakója, kettőt pedig saját otthonában látnak el.

Átadták a Diakóniai Központ újabb szárnyát

A számos egyházi és világi tisztségviselő, ünneplő és bentlakó mellett az eseményen részt vettek az építkezést fedező holland Stichting de Carolusgulden alapítvány tagjai, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, valamint Kató Béla református püspök. „Ebben az elsivatagosodó világban az egyház az egyetlen, amely le tudja bontani az elidegenedés falát” – hangsúlyozta az egyházi elöljáró, utalva a vártemplomi gyülekezet és alapítványa újabb emberséges lépésére. Lévai Anikó jószolgálati nagykövet az intézmény megálmodóját, létesítőjét és működtetőjét, Fülöp Dénesnét dicsérte, ahhoz a mesebeli gombához hasonlítva mindenki Ila asszonyát, amely a kalapja alá fogadja az eső elől menekülő erdei kisállatokat. „Ahogy az eső esett és az állatok gyűltek, ez a kalap mindegyre nőtt. Ilyen kalapot visel Ila is” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki a magyarság nagyasszonyai közé sorolta a néhai vártemplomi lelkész hitvesét. Fülöp Dénesné megvallotta, hogy amikor azt látta, hogy a kertben lenne még egy kis hely egy újabb épületszárny felhúzására, még nem tudta, hogy Isten meg is oldja ezt a gondot. Aztán a sors összehozta a holland testvérekkel, akik csaknem 225 ezer euróval támogatták az építkezést.

 

A cikk folytatása a Székelyhon portálon olvasható.