Arany Jánosra emlékeztek a nagyszebeni református fiatalok

Az Arany János szavalótábort a költő születésének 200. évfordulója alkalmából szervezték meg Nagyszebenben október első hétvégéjén, a templom és iskola áldásos légkörében. Pénteken, az Octavian Goga Főgimnázium alsó tagozatán, az Aranykor – Szent László legendája című dokumentumfilmet tekintettük meg Marosán Csaba előadóművész bemutatásában. Arany János műveinek nyelvi szépségéről, eredeti nyelvfordulatairól, kifejezőkészségéről, szókincsének gazdagságáról Varró Sándor lelkipásztor tartott előadást. „Gyerekek, mi jut eszetekbe arról, hogy Arany-óra?” – ezzel a kérdéssel indította Varró Sándor nagyszebeni református lelkipásztor az Arany János szavalótáborban a költőről tartott előadást. És ámbár a kérdő mondat beugratós volt, a gyerekek nem dőltek be a huncutságnak: tudták, hogy a Toldi írójáról szóló előadást jelöli.

Arany Jánosra emlékeztek a nagyszebeni református fiatalok

Szombaton a református gyülekezeti teremben mintegy harmincan gyűltek össze az Arany-napra. A meghívottak között voltak Nagyszeben és a környékbeli településeinek (Vízakna, Szentágota, Bürkös, Mihályfalva, Bolya, Oltszakadát) magyar diákjai. Az összejövetel egy kettős tematikájú kiállítás megtekintésével kezdődött. Ez Arany János életének főbb mozzanatait jelenítette meg (családját, nagyszalontai szülői házát, iskoláját, templomát, ahol keresztelték, nagykőrösi családi házát és dolgozószobáját), emellett megtekinthettük a leghíresebb művének a Toldi-trilógiának különböző jeleneteit.

Varró Margit tanítónő Arany János életéről és munkásságáról szóló előadását az elemisták és középiskolások szavalata követte. Így került közelebb lelkünkhöz A tudós macskája, A világ, Fiamnak vagy a Családi kör verseinek néhol bohókás, néhol szomorkás hangulata. Ezt követően a Toldi vetítették diafilmen, amelyet az óvodások és iskolások élénk érdeklődéssel néztek meg. Ezek után már könnyedén felismerték a Toldi-kiállítás különböző grafikáit vagy ceruzarajzait a tárlat második felében.

Arany Jánosra emlékeztek a nagyszebeni református fiatalok

A továbbiakban az óvodások a malomkövet megemelő Toldit színezték ki, az elemisták pedig a költő arcképének puzzle-darabjait illesztették össze. Azonban a fejtörő itt nem ért véget, mert meg kellett találniuk a Toldi egyik összezavart szórendű versszakának a helyes rímeit. A Réti farkasok, a Toldi utódai és a Csapatszellem csoportjaiba gyűlő diákok mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobban és leggyorsabban teljesítsenek. A szavalótábor kiértékelésekor a diákok jelenléti oklevelet kaptak, a legszebben szavalók pedig dicsérő okleveleket. A rendezvényt Communitas Alapítvány és a Nagyszebeni Református Egyházközség támogatta.

Vasárnap a díjazott diákok a nagyszebeni református templomban mondták el az Arany-verseket a helyi magyar közösség előtt. Ugyanitt megnyílt az Arany János élete és munkássága című tárlat a református templom galériájában.  

Varró Margit tanítónő