Amilyen a lelkiség olyan lesz a testiség is

A pénteki Keskeny út sátras program a hangoló utáni áhítattal folytatódott, amit Andorkó Attila, lelkész tartott. A lelkipásztor megerősítette azt, hogy jó lélekkel szolgálni az urunkat mennyire felemelő, és hogy bármit teszünk, azt teljes odaadással tegyük.

Amilyen a lelkiség olyan lesz a testiség is

Az áhítat után Paizs József lelkipásztor előadása következett szexuális zavarok címmel.  Az előadás azzal a tézissel indult, hogy amilyen a lelkiség olyan lesz a testiség is, azaz a lelkiállapotunk befolyásolja a szexualitásunkat is. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a 3-5 éves gyerekkel történt, dolgok, hogy szeretve volt-e vagy sem, hogy odafigyeltek-e rá vagy sem, mennyire befolyásolhatja majd a gyerek személyiségének alakulását, azt, hogy milyen felnőtt válik majd belőle. József két székkel szemléltette, ezt a folyamatot, az egyik székben a gyerekkorban ért hatásokat, a másik székben ülve ezeknek a felnőtt korra kivetítődő lehetséges hatásait mutatta be. A bemutatott szemléletes példák közül talán az elvált szülők gyerekének a helyzete a legtanulságosabb, tudniillik, nagyon sok esetben a válás pillanatától kezdve vagy az édesanya, vagy az édesapa neveli a gyereket, és az is megtörténik, hogy az egyik a másiktól megpróbálja elidegeníteni a gyerekét, noha neki, a gyereknek, minkét szülő szeretetére szüksége van. Az előadó az előadás végén szintén ugyanezen elgondolás alapján felvetette annak a lehetőségét, hogy azon személyek, akiknél a homoszexualitás gyerekkori traumára, vagy szeretethiányra vezethetők vissza azok is – terápiás beavatkozás után – megszabadulhatnak attól a tehertől, hogy saját nemükhöz vonzódnak, ha ők is szeretnék ezt. A népes hallgatóság által megfogalmazott kérdésekre adott válaszok után a párhuzamosan működő gyereksátorban zajló arcfestés, és más gyerekprogramok is rövid szünetet tartottak.

Amilyen a lelkiség olyan lesz a testiség is

Az ebédszünetben a marosvásárhelyi KGB-sek által összedobott adományt osztottuk ki a Tusványosozók között. Az egyik Keskeny utas lányra csiptetőkkel oda erősítettük a bankjegyeket, és egy „VEGYÉL, az Isten adott nekem bőven!” feliratot tartva, kimentünk a fesztiválozók közé és arra biztattuk, hogy bátran vegyenek magukhoz a bankjegekből. Érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire nehezen fogadnak el az emberek csak úgy ajándékot. A gyerekek nyitottabban, a felnőttek kételkedve és gyanús mosollyal szemlélte a történéseket. 

Az élményszínház napról napra egyre több embert vonzott be a sátorba. Örömünkre szolgált az a tény, hogy az utolsó élményszínházas napra az érdeklődésre való tekintetre, meg kellet dupláznunk az erre szánt időt, így többen élhették át ez idő alatt az Jézus Krisztus szeretetét.

Amilyen a lelkiség olyan lesz a testiség is

Esti zárásként jó hangulatú gitáresttel, majd lila hagymás zsíros kenyérrel, és narancsból és citromból készített narancsos-citromos üdítővel vártuk a vendégeket.

 

Bardócz Csaba, Bodor István