Ami a hitből engem érdekel, az a praxis – Röhrig Géza előadása Marosvásárhelyen

Megbocsátás – egy parancsolat, egy divatos szó, egy modern pszichológiai fogalom, egy sokat hangoztatott érték, amiről beszélünk ugyan, de ritkán tapasztaljuk igazán, hogy mit is jelent? Feltételhez köthető-e a megbocsátás? Minden esetben meg kell-e bocsátani? Van-e megbocsáthatatlan?

Ami a hitből engem érdekel, az a praxis – Röhrig Géza előadása Marosvásárhelyen

Többek között ezeket a kérdéseket járta körül József történetének segítségével marosvásárhelyi előadásában (József és a megbocsátás) Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője. A Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégium nagytermében mintegy kétszáz érdeklődő előtt bontakozott ki az említett bibliai történet egy eddig kevésbbé ismert értelmezésben. Józsefé a világirodalom első megbocsátás története – hallhatták a jelenlevők és a lebilincselő előadásmód, a szövegben rejlő érdekességek kiemelése, a kérdés aktualizálása által meggyőződhettek arról, hogy sokkal több közük van ehhez a több ezer éves történethez, mint eddig hitték. Mindenkinek lehetőség adatott arra, hogy a „divat megbocsátani” kijelentésből kiindulva eljusson a megbocsátás nehézségeinek  felismeréséig, mélységéig, oda, ahol nem csak a felszínt karcoljuk bocsánatkéréseinkkel és színlelt megbocsátásunkkal, de véresen komolyan vesszük azt ha megbocsátunk. Vagy azt, ha nem.

Ami a hitből engem érdekel, az a praxis – Röhrig Géza előadása Marosvásárhelyen

Az előadás után számos kérdéssel térhettek haza a jelenlevők, egyetértvre, vagy kételkedve mindabban, ami elhangzott, de egy biztos, semmiképpen sem közömbösen. 

Az előadás a Philothea Klub és a Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégium közös szervezésében jött létre.


Forrás: Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégium