Aktívan kapcsolódott be az Írisz Ház a Szent György Napok programjába

Több programot is szervezett a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház az április 21–29. között zajló városnapokon: új kávézót nyitott, koncertsorozatot tartott fogyatékkal élők számára, nyolcadik alkalommal is megszervezte az Outsider Art kiállítást, és akadálymentes istentisztelettel hozta közelebb az igét a fogyatékkal élőkhöz.

Aktívan kapcsolódott be az Írisz Ház a Szent György Napok programjába

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola emléke előtt tisztelegve nyitotta meg a Carola kávézót a fogyatékkal élőknek otthont adó és velük foglalkozó Írisz Ház a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcában. Létrehozói egyfajta irodalmi, képzőművészeti, zenei klubként is kívánják működtetni, ugyanakkor az ide látogatók bepillanthatnak az Írisz Ház foglalkoztatottjainak, a fogyatékkal élő fiataloknak a mindennapjaiba – írja a Háromszék napilap. A hely működtetői a fogyatékkal élők helyzete iránti érzékenységre, elfogadásra és befogadásra igyekszenek rávezetni a vendégeket, emellett az Írisz Ház csapata is aktívan bekapcsolódik a tevékenységekbe – néhányan süteményeket készítenek, a báros feladatát pedig egy mozgássérült fiatal vállalta. A kávézó megnyitását egy kiállítás bemutatásával kötötték egybe, a Szebeni-Szabó Róbert által készített pannók Szilvássy Karola életét és munkáját mutatják be, aki az első világháborúban ápolóként dolgozott, az elesettek segítésére és felkarolására irányuló tevékenységével pedig ma is példát mutat az embereknek. A Makkai Péter református lelkipásztor ötletére létrehozott kávézó berendezéséhez a ház egy holland támogatója anyagilag járult hozzá, a hely festését pedig az egyik terápiás munkacsoport végezte.

Szombaton, április 29-én Outsider Art néven szervezett kiállítást az Írisz Ház, amelynek keretében fogyatékkal élők munkáit tekinthették meg az érdeklődők. A Romániában egyedinek számító kiállítást nyolcadik alkalommal rendezték meg, az Árkosi Kulturális Központ pedig kiadványt jelentetett meg az Outsider Art eddigi történetéről. Az eseményen Ürmösi-Incze Hunor és Mária irányításával a fogyatékkal élők egy csoportja néptáncelőadással örvendeztette meg a résztvevőket.

Aktívan kapcsolódott be az Írisz Ház a Szent György Napok programjába

Vasárnap, április 30-án akadálymentes istentiszteletet tartottak, amelynek célja minden fogyatékkal élő elérhetővé és érthetővé tenni az ige üzenetét. Az istentisztelet így kissé más formát öltött, például a hallássérültek kivetítőn követhették az igehirdetést, a lelkipásztor pedig az értelmi fogyatékkal élők számára is érthető módon adta elő prédikációját. Ezt követően a városnapok közösségi színpadán hetedik alkalommal szervezte meg az Írisz Ház az Outsider zenei fesztivált, amely tizenegy zenekar száznegyven fellépőjét mozgatta meg, köztük holland, magyarországi és hazai testvéreket. Erdély egyetlen fogyatékkal élők fellépésével rendezett zenei eseményén könnyűzenét és népzenét is hallhatott a közönség, emellett a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának jelelőkórusa is fellépett.

 

Fotó: Szent György Napok