Adventi gondolatok – Margitics Erika

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. Margitics Erika beregszászi lelkipásztor gondolatait olvashatjuk:

Adventtel kapcsolatban a várakozás fogalma jut eszünkbe. Idén ez a várakozás talán aktuálisabb, mint az eddigi években. Várjuk, hogy megnyíljanak a határok, hogy milyen új intézkedések lesznek, várjuk, hogy végre újra láthassuk családtagjainkat, és talán azt is, hogy minden ugyanolyan legyen, mint volt. A sok várakozás között az adventi várakozás mégis más, mert olyan dolgot várunk, ami már megtörtént, mégis ezután fog megtörténni. Ezt a dogmatörténelem úgy fogalmazza meg, hogy a „már igen és még nem állapota”.

Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Krisztus megszületett, de tudjuk, hogy felnövekedett, csodákat tett, gyógyított, tanított, meghalt bűneinkért megváltott, feltámadt, és a mennyekben most is közbenjár értünk. De még nem jött el az ítéletnek az ideje. Annak sem, hogy mind együtt dicsőítsük Istent az ő országában. Ebben a már igen és még nem állapotában azt mondja Krisztus: inkább keressétek az Isten országát. Úgy gondolom, az adventi várakozásnak ebben lesz az igazi aktualitása: keresni az Isten országát.

Másik helyen azt olvassuk, Jézus azt mondja: Isten országa közöttetek van. Nem távol helyezte tőlünk Isten magát, az ő jelenlétét, hanem egészen közel jött. Mert az ő evangéliuma ma is szól. És ha valóban szól, és meg is halljuk azt, akkor a várakozásunk nem lesz üres rituálék halmaza, hanem aktív, az Úrhoz és az emberekhez is még jobban odaforduló várakozás lesz. Nem kivárjuk, míg Jézus jön ítélni élőket és holtakat, hanem már most úgy élünk, mint akik az Isten országának polgárai Krisztus által. Adja az Úr, hogy így tudjuk megélni ezt az ünnepet.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: Kiss Gábor