Adventi gondolatok – Király Lajos

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperesének gondolatait olvashatjuk:

„Beteljesedett az idő, és elközelített az Isten országa.” (Mk 1,15)

Itt az idő – halljuk az amerikai akciófilmek egyik visszatérő klasszikus mondatát, amely arra hívja fel a néző figyelmét, hogy ezután következik a lényeg, a változás, a cselekedet. Az emberiség számára bizonyára izgalmas felfedezés lehetett, hogy köze van az időhöz. Az időt ugyanis nem lehet hallani, megfogni, megszagolni vagy ízlelni. Már az ősi egyiptomi vagy asszír kultúrákban az idő kémlelése, megfigyelése a papok feladata volt, akik úgy vélték, hogy jól ismerik a kozmosz rendjét és a meghatározó, mozgató isteni erőket.

A prédikátor könyve szerint az idő nemcsak telik, hanem érkezik.

Az Istentől kapott idő ajándék,

ezért a befogadott időnek méltósága van, melynek manifesztációja az ünnep, amely lehetőséget ad a megállásra, befogadásra. Emlékszem, gyermekként az adventi időszakban a betlehemesre való készülődésben, várakozásban, a ráhangolódásban nem a semmittevést éreztük, hanem egyfajta belső koncentrációt, figyelést, szembesülést emberi állapotunkkal, szükségeinkkel és vágyainkkal.

Több szakember egybehangzó véleménye szerint szüksége van az embernek a várakozásra és vágyra, hogy valamit igazán értékesnek fogadjon el, és örülni tudjon az életében.

Emlékszel arra, hogy gyermekként talán napokat, heteket vagy hónapokat vártál, hogy egy-egy ajándékot megkapjál? Úgy gondolom, és úgy érzem, hogy a várakozás és a vágyakozás sokszor elmarad az életünkből.

A várakozásnak is van lélektana. Ezt mondja: csendben légy, ember. Az élet elcsendesedését jelenti. Így int a karmester a pálcájával a zenekarnak, és azt mondja: csend, piano. Mert a csend után következik az élet, a hang, Jézus Krisztus, a mi Megváltónk érkezése, az Isten országa.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: unsplash