Adventi gondolatok – Katona Béla

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. Katona Béla nyíregyháza-kertvárosi lelkipásztor gondolatait olvashatjuk:

A közelmúltban olvastam valahol, hogy az advent a nagy lassítás ideje kellene hogy legyen az ember életében. Van benne valami. De általában nem ezt jelenti az advent, hanem azt, hogy gyorsítunk, a nagy sietség spiráljába kerülünk.

Nem hogy egyre több időt töltenénk az Úr előtti csendességben, családunk tagjaival, hanem beleállunk a világ nagy rohanásába mi, egyházi emberek, Krisztus tanítványai is.

Rohanunk mi, lelkipásztorok is, mert ilyenkor még több a szolgálat, mint máskor. Karácsonyi gyerekműsor, ajándékok beszerzése, az ünnepi menü hozzávalóinak megvásárlása, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem. Így az advent, amely a karácsonyra való lelki felkészülés minősített ideje kellene hogy legyen az életünkben, nem tudja betölteni ezt a szerepet.

Íme, itt van 2020 adventje. Mégis a nagy lassítás ideje kerekedhet belőle. A koronavírus-járvány felülír sok mindent. Ha lehet lelkileg többet, sokat adó időszaka a pandémiás időszaknak, akkor az pontosan az ember lassítása, s ezáltal a lehetőség arra, hogy felfelé és befelé sokkal jobban figyeljen, mint általában az évnek ezen időszakában.

Persze van, akit ez is rosszul érint: ideges a felszaporodott munkája miatt, feszült, mert nem így tervezte a karácsonyt – bár még nem látni, hogy mit is hoz igazán. Ha pedig még betegség és veszteség is terhel valakit, különösen nehezen viseli az ünnep előtti heteket. Bárhogyan is van, arra biztatok mindenkit, hogy ebben a megváltozott élethelyzetben éljünk a lassítás nagy lehetőségével. Tartozzunk a tudatosan lassítók közé.

A védekezés egyik fontos mozzanata a távolságtartás, de ez nem vonatkozik az ember lelki életére.

Közeledjünk az Úrhoz és egymáshoz is lélekben. Ne engedjük, hogy az élet nagy nyomorúságai, próbatételei tönkretegyék az ünnepi készülődésünket és magát az ünnepet. Szánjunk időt arra, hogy jobban odafigyeljünk a megváltó Krisztusra és a környezetünkben élőkre is. Ehhez pedig lassításra van szükségünk.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: Kiss Gábor