Adventi gondolatok – Kató Béla

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének gondolatait olvashatjuk:

Az adventi időszakra is van Istennek üzenete. A Jelenések könyve 22,20-ban azt mondja:

„Így szól az, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony, hamar eljövök. Ámen. Jöjj, Uram Jézus!”

Amikor erről az időről gondolkodunk, akkor még nem is tudjuk, hogy milyen lesz a karácsonyunk, milyen törvényeket hoznak az ország vezetői a járvány megfékezésének érdekében. Húsvétkor reménykedtünk, hogy mindannyian templomba mehetünk, de ez elmaradt végül. Nagyon szomorú így gondolnunk a karácsonyra, és nem szeretnénk, hogy ez eluralkodjon rajtunk, hiszen ha ez a pesszimizmus jellemez minket, akkor az egész gondolkodásunkat befolyásolja majd. Azért sem lehet ezt megengedni, mert az advent a reménység ünnepe.

A mostani helyzetünket tekintve még erősebben kell kapaszkodnunk az Isten ígéretei által megfogalmazott reménységbe.

Most sokkal nagyobb az egyéni felelősségünk a karácsonyra való készülést tekintve. Nem lesz elég elvennünk a készen kapott üzenetet, hanem jobban kell Isten szavára figyelnünk egyéni és családi csendességünkben.

Emlékeztessük magunkat arra, hogy az adventi történetek mindig a jövőbe tekintenek. Zakariás és Erzsébet angyali ígérete, Keresztelő János messiásvárása, Mária gyermekvárása mind a jövőbe tekintő és a jövő felől értelmezett események. Ez azért lehetséges, mert az Úr angyala által kinyilvánítja, hogy nálunk előbbre lát és gondolkodik. A fent említett beteljesedett ígéretek nyomán láthatjuk azt is, hogy az egyház messiásvárása már Krisztus második eljövetelére vonatkozik. Megállapíthatjuk, hogy a mi keresztyén adventünk úgy kapcsolódik össze az első adventtel, hogy az eljövetel felől értelmezi a jelen eseményeit, amelyet Isten megmásíthatatlan ígéreteire alapoz. Így készüljünk erre az ünnepre mi is, ahogy az énekünk mondja:

Testvérek, menjünk bátran, hamar leszáll az éj,

E földi pusztaságban megállni nagy veszély.

Hát merítsünk erőt a menny felé sietni,

Nem állva meg pihenni a boldog cél előtt.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: Kiss Gábor